ZLATNA ZNAČKA TODORU BJELKIĆU

Kultura

Кulturno-prosvetna zajednica Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije – Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu dodelila je 46. priznanje “Zlatna značka”. Ovo priznanje se dodeljuje za doprinos razvijanju kulturnih delatnosti, za organizovanje, pokretanje i ostvarivanje kulturnih akcija, za nesebičan, predan i dugotrajan rad u organizacijama i delatnostima kulture; za stvaralački doprinos ukupnim kulturnim rezultatima u Srbiji i u svim sredinama u kojima živi srpsko stanovništvo. Priznanje ustanovljeno 1976. godine dodeljuje se pojedincima i sastoji se od povelje – grafičkog lista i pozlaćene značke.

U četvrtak, 16. septembra, u Narodnom pozorištu u Beogradu svečano je uručeno 50 priznanja istaknutim umetnicima, stvaraocima i kulturnim aktivistima iz Srbije i dijaspore. Među dobitnicima iz svih krajeva Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Švajcarske i Кanade je i Todor Bjelkić, književnik, pesnik i novinar iz Iriga.

-Todor Bjelkić, književnik, novinar, radio je četrdeset godina u “Sremskim novinama” u Sremskoj Mitrovici kao novinar i urednik. Svoje literarne radove počeo je veoma rano da objavljuje u vodećim jugoslovenskim listovima i časopisima za decu. Njagov književni talenat je odmah uočen, pa je učestvovao na brojnim jugoslovenskim manifestacijama i književnim programima za decu. U književnosti za decu brzo je stekao ugled poznatog pisca. Objavio je više knjiga pesma za decu, “bajkovite” romane, zbirke priča. Zastupljen je u više antologija i književnih zbornika, u školskim i fakultetskim nastavnim programima. U listovima i časopisima za decu objavljen je veliki broj njegovih književnih ostvarenja i tekstova o njegovom stvaralaštvu. Prevođen je na više jezika. Dobio je brojne nagrade i priznanja, stoji u saopštenju žirija.

Na ovoj svečanosti Todoru Bjelkiću je ukazana posebna čast, te je prisutnima uz reči zahvalnosti govorio jednu svoju pesmu.

Todora Bjelkića za ovo priznanje predložila je Srpska čitaonica u Irigu.

B. Jovičić
Foto: V. Novković

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *