IZ JKP VODOVOD PORUČUJU: ZAŠTITITE VODOMERE NA VREME

Gradske vesti

Jutarnje temperature blizu nultog podeoka opomena su za preduzimanje mera zaštite vodomera. Kako bi se izbeglo smrzavanje i oštećenje vodomera, ali i unutrašnjih vodovodnih instalacija potrebno je da korisnici vodosnabdevanja adekvatno zaštite merni instrument.

Izolacija vodomera može da se uradi postavljanjem, preko vodomera, termoizolacionog materijala – stiropora, daske, staklene vune ili slame. Takođe i poklopci na vodovodnim šahtovima treba da budu dobro zatvoreni i da se ne otvaraju na niskim temperaturama.

Treba povesti računa i o vodovodnoj instalaciji i preventivno izvršiti toplotnu izolaciju cevi u prostorijama koje se manje ili uopšte ne greju. U objektima u kojima nema potrošnje vode tokom zime preporučuje se zatvaranje dotoka vode i ispuštanje vode iz instalacija, kako ne bi došlo do smrzavanja i pucanja mernog instrumenta i cevi. Dvorišne česme bi trebalo isključiti, a dvorišne vodovodne instalacije isprazniti ili preventivno i blagovremeno zaštititi.

– Na taj način, uz malo pažnje mogu se izbeći kvarovi koji sa sobom iziskuju i troškove sanacije. Naše ekipe su spremne da intervenišu ukoliko dođe do pucanja vodomera, ali je delotvornije preventivno reagovati, jer ukoliko dođe do havarije, troškove sanacije snose korisnici – kaže Borislav Babić, vršilac dužnosti direktora JKP „Vodovod“ Sremska Mitrovica i podseća da su, prema gradskoj Odluci o vodovodu, korisnici dužni da vode računa o unutrašnjim vodovodnim instalacijama (od vodomera ka objektu i u samom objektu) i da spreče njihovo oštećenje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *