SRBIJA OČUVALA EKONOMSKU STABILNOST UPRKOS IZAZOVIMA

Politika

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić istakla je, predstavljajući rezultate rada Vlade u prvih godinu dana, da je država bila suočena sa velikim izazovima, ali da je, uprkos tome zadovoljna, jer je sačuvana ekonomska stabilnost.

Brnabić je, na konferenciji za novinare u Palati Srbija, kojoj su prisustvovali i članovi Vlade, rekla da su najveći izazovi sa kojima se Vlada suočila nastavak pandemije koronavirusa, nestabilnost prouzrokovana provokacijama Prištine i napadima na Srbe na Kosmetu, ali i neočekivana energetska kriza, koja predstavlja dodatni udarac na ekonomiju.

Uprkos svemu tome, zadovoljna sam rezultatima i mislim da i građani treba da budu zadovoljni jer smo sačuvali ekonomsku stabilnost i radna mesta, naglasila je premijerka.

U Srbiji, za razliku od drugih zemalja u svetu, nije rastao broj nezaposlenih, već je naprotiv povećana zaposlenost, imamo veći priliv stranih investicija, rast plata i penzija i nastavili smo infrastrukturne projekte.

Ekonomski rezultati su bolji od očekivanih i to su prepoznali i Međunarodni monetarni fond, Svetska banka, Evropska unija, a potvrđeno je i u Izveštaju Evropske komisije, istakla je predsednica Vlade.

Premijerka je, govoreći o pandemiji koronavirusa, navela da se očekivalo da će ona biti smanjena tokom 2021. godine, ali da to nije bio slučaj.

Međutim, kako je dodala, postoji velika razlika kada je reč o pandemiji u odnosu na prošlu godinu, a to je postojanje vakcine protiv koronavirusa.

Uporedo sa pandemijom COVID-19 započela je energetska kriza, koju niko nije očekivao i predstavlja udarac na ekonomiju u svetu, a prirodno preliva se i kod nas, ukazala je ona.

Brnabić je, naglašavajući da je Vlada bila suočena i sa nestabilnošću prouzrokovanom ponašanjem privremenih prištinskih institucija, rekla da je veliki deo energije potrošen na stalne provokacije i napade na Srbe na Kosovu i Metohiji.

Prema njenim rečima, u suočavanju sa problemima u vezi sa južnom srpskom pokrajinom, Vlada Srbije je imala ogromnu pomoć i podršku predsednika Republike Aleksandra Vučića.

Premijerka je, sumirajući prethodnih godinu dana rada Vlade, istakla da postoje četiri osnovne teme, a to su – zdravstvo zbog aktuelne pandemije, borba protiv organizovanog kriminala, evropske integracije i reforme u oblasti vladavine prava, kao i ekonomija.

Ona je izrazila zadovoljstvo rezultatima u oblasti zdravstva – od nabavke vakcina i najsavremenijih lekova, uspostavljanja najmodernijeg sistema za iskazivanje interesovanja za vakcinaciju, do izgradnje tri kovid bolnice i početka gradnje dve fabrike vakcina.

Otvorili smo tri potpuno nove bolnice za nekoliko meseci, najpre u Batajnici, potom Kruševcu i u septembru u Novom Sadu. Ove zdravstvene ustanove poseduju najsavremenije opremu i imamo više od 2.000 postelja, čime smo rasteretili ostale bolnice, istakla je premijerka.

Prema njenim rečima, Srbija je uspela, kao prva zemlja u kontinentalnoj Evropi, da nabavi vakcine, zato što je bila finansijski snažna da stane u red za svaku od ovih vakcina.

Uspostavili smo efikasan sistem za iskazivanje interesovanja za vakcinaciju, koji je, čini mi se, najefikasniji u Evropi, napomenula je ona i naglasila da je Srbija obezbedila i uslove za skladištenje svih vrsta vakcina.

Uporedo sa ovim aktivnostima, kako je dodala, nastavili smo da jačamo zdravstveni sistem – privode se kraju radovi na KC Srbije, počela je rekonstrukcija KC Vojvodine, završava se projektna dokumentacija za KC u Kragujevcu i očekujemo tender, završeno je Dedinje 2 i trenutno se montira oprema.

Pored toga, krenuli su i preliminarni radovi na Tiršovoj, a rade se i opšte bolnice i domovi zdravlja širom Srbije, ukazala je predsednica Vlade, podsetivši pritom na to da su povećane zarade i medicinskim i nemedicinskim radnicima.

U aprilu smo im podigli plate za 10 odsto, u decembru izdvojili 10.000 dinara za ljude u kovid zonama, u januaru povećali još za pet odsto i sada, zahvaljujući dobrim ekonomskim rezultatima, od 1. januara imaćemo dodatno povećavanje od osam odsto, istakla je Brnabić.

Ona je ukazala na to da će medicinske sestre tada primati platu u visini od 61.500 dinara neto, pri čemu im je 2010. godine plata bila 30.159 dinara.

Lekar na specijalizaciji će imati 95.000 neto, pre 10 godina imao je 50.000, što je rast od više od 90 odsto, lekar specijalista primaće nešto više od 120.000 dinara a nekada je imao 62.000, napomenula je premijerka.

Prema njenim rečima, Vlada Srbije je stavila fokus i na reforme u oblasti vladavine prava, zahvaljujući čemu je Evropska komisija preporučila članicama Evropske unije otvaranje još dva poglavlja u pregovorima sa Srbijom.

Mi sada šaljemo mesečne izveštaje Delegaciji EU u Srbiji, Evropskoj komisiji i državama članicama o tome šta smo uradili u svakoj pojedinačnoj oblasti u okviru vladavine prava. Potpuno transparentno i u potpunosti posvećeno zajedno sa našim partnerima u EU radimo na tome, naglasila je Brnabić.

Izveštaj Evropske komisije koji smo dobili jedan je od najboljih u poslednjih nekoliko godina i on nas vodi ka otvaranju dodatnih klastera u okviru naših evrointegracija, rekla je ona.

Brnabić je podsetila na to da je, nakon javne rasprave, Venecijanska komisija dala pozitivno mišljenje na Predlog ustavnih amandmana.

Mi smo prva i za sada jedina zemlja koja je u okviru prvih godinu dana rada vlade ne samo prihvatila novu metodologiju EU, već i potpuno svoje administrativne strukture reorganizovala tako da radi u skladu sa tom novom metodologijom, što nam je na kraju donelo da imamo ovakav izveštaj o napretku, ukazala je predsednica Vlade.

Ona je iznela podatak da je tokom ove godine, do danas, na Kosovu i Metohiji bilo 114 napada na Srbe, što je najveći broj napada od 2008. godine, podsetivši i na užasne provokacije privremenih prištinskih institucija u septembru i oktobru.

Samo uz staloženu i pametnu politiku predsednika Aleksandra Vučića uspeli smo da sačuvamo mir i stabilnost, naglasila je premijerka i poručila da je od izuzetne važnosti i to što je, bez obzira na sve izazove i provokacije, sačuvano jedinstvo Srba na Kosmetu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *