PREDSTAVA „O SRĐANU: KOJE NACIONALNOSTI JE ISTINA?“ U UTORAK PRED GIMNAZIJALCIMA

Kultura

U utorak, 23. novembra sa početkom u 16:30 u svečanoj sali Mitrovačke gimnazije biće izvedena  predstava „O Srđanu – koje nacionalnosti je istina?”.

Ova predstava kamernog tipa biće izvedena za učenike Gimnazije, a urađena je u produkciji „Teleport teatra“. 

Prestava se izvodi u okviru projekta koji sufinansira Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice sa ciljem podizanja svesti o multikulturalnosti i međunacionalnoj toleranciji.

Tekst predstave je napisala dramaturškinja Divna Stojanov, a izvode je glumci Uroš Mladenović i Isidora Vlček.

Predstava obrađuje temu smrti Srđana Aleksića, tragično nastradalog mladića iz Trebinja koji je tokom rata u Bosni i Hercegovini stradao spašavajući prijatelje druge nacionalnosti.  Nakon predstave biće održana i kratka tribina na temu predstave. 

Realizaciju predstave u Sremskoj Mitrovici pomogli su Mitrovačka gimnazija, Centar za kulturu „Sirmijumart“, Pozorište „Dobrica Milutinović“ i Centar za kulturu mladih.

Reč autorke:

O Srđanu: Koje nacionalnosti je istina? je pozorišna predstava koja preispituje pojmove tolerancije, verske i nacionalne ravnopravnosti i relativizacije istine. Savremen dramski tekst je baziran na različitim pričama i svedočenjima povodom tragičnog događaja u kojem je 1993. godine život izgubio Srđan Aleksić. Predstava ne pretenduje da donosi zaključak šta je istorijski tačna činjenica, već rašomonski pokazuje kako istina zavisi od naratora, a potom i uprizorava velike posledice koje može imati bezrazložna mržnja. Zbog primetnog porasta nacionalizma i šovinizma, posebno među mladima, nakon izvdebe autori predstave započinju razgovor sa publikom na pomenute teme.
Žanrovska odrednica inscenacije teksta – postrediteljski teatarom sa elementima diskusije – omogućila je mladom autorskom timu da bez autoritativne uloge reditelja i bez hijerarhijskih podela, zajedno promisli temu, a kasnije o njoj otpočne dijalog sa publikom. Učesnici predstave nisu bili rođeni godine kada se pomenuti istorijski događaj odigrao ili u svom najranijem detinjstvu nisu mogli racionalno da ga procesuiraju i imaju ga u zrelom iskustvu. Zbog toga nam je bilo važno da se suočimo sa istorijom našeg naroda koju nismo videli, ali nam je previše bliska te moramo o njoj znati.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *