UPOZNAJTE SE SA ŽIVOTOM I DELOM DR LAZARA RAŠOVIĆA

Kultura

Od naredne nedelje, pa sve do dvadesetog decembra, na spratu Muzeja Srema, ispred barkone sale, biće postavljena izložba-omaž, posvećena dr Lazaru Rašoviću.

Izloženi su Rašovićevi privatni predmeti, ordenje, knjige, kao i primerci novina u kojima je radio i koje je osnivao. Priča prati Rašovićevo učešće u balkanskim ratovima i Velikom ratu, dolazak u Srem i listova Srbija, Nova Srbija i Radikalska misao, kao i advokatski rad. Kako je Rašović bio i član uprave mitrovačkog Sokolskog društva, deo izložbe posvećen je i Sokolima, a posebno je interesantna postavka vezana za politički život koja podrazumeva predstavljanje političke propagande.

Posetioci će imati priliku da vide i zapisnike sa sednica Gradskog veća na kojima je 1937. pokrenuta inicijativa za gradnju betonskog nasipa i keja u Sremskoj Mitrovici.

Sećanja radi, dr Lazar Rašović bio je novinar, radikalski prvak, doktor prava, advokat, oficir vojske Kraljevine Crne Gore, isledni sudija Lovćenskog odreda i 1936-1937. predsednik mitrovačke opštine. Kao takav pokrenuo je akciju gradnje keja i ukorićenja Čikasa, čime se 1938. Mitrovica po prvi put izborila sa plavljenjem.

Zbog svog političkog stava, hapšen je od ustaškog režima, a tokom prvih godina nakon Drugog svetskog rata dolazio je u sukob i sa novim vlastima.

Nedavno je u dvadesetom broju Spomenice Istorijskog arhiva „Srem“ objavljen i tekst o životu i delu dr Lazara Rašovića autora Steve Lapčevića, a u skorije vreme može se očekivati i monografija koja će pored iscrpne biografije doneti i u knjigama štampane radove ovog velikog i nepravedno zaboravljenog predsednika mitrovačke opštine.

Rašović je preminuo devetog decembra 1965. i ove godine će na Pravoslavnom groblju posle više decenija biti služen parastos kojem će prisustvovati i predstavnici lokalne samouprave.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *