PRVA ANDROID FISKALNA KASA U SRBIJI

Ekonomija

E-fiskalizacija podrazumeva da svi obveznici fiskalizacije treba da zamene stare uređaje, novim, savremenijim fiskalnim uređajima. Prelazak je počeo 1. novembra 2021. godine i traje do 30. aprila 2022. godine. Država daje subvencije za zamenu fisklanog uređaja, dva puta po 100 evra (100 evra po prodajnom mestu i 100 evra po uređaju). Preko portala ePorezi najpre treba prijaviti lokacije poslovnih prostorija u kojima će se nalaziti kasa, a zatim se prijavljuje za finansijsku podršku. Svi oni koji su otvorili svoje firme do 30.10.2021.godine imaju pravo na finansijsku podršku koju dodeljuje država.

Najveća promena koju e-fiskalizacija donosi jeste to da će se svaki račun koji se prokuca, u realnom vremenu slati na server Poreske uprave. Nema više dve termalne rolne, obaveze čuvanja kontrolne trake, nema fiskalne memorije kao ni tehničkih pregleda fiskalnih uređaja.

Firma „VB Promet“ iz Sremske Mitrovice je prva u Srbiji fiskalizovala android fiskalnu kasu. Fiskalni uređaji kompanije „Galeb“ čiji su distributeri nude potpuno novi model kasa, sa android operativnim sistemom. Kasa poseduje sertifikovani ESIR (elektronski sistem za izdavanje računa) kao i LPFR (lokalni procesor fiskalnih računa) kako bi mogle da se ispoštuju sve zakonske obaveze koje su propisane novim Zakonom o fiskalizaciji.

LPFR je integrisan u uređaje i izuzetno je važan, ukoliko dođe do prekida internet konekcije, on skladišti sve podatke tj. prokucane račune i pri prvom uspostavljanju internet veze, šalje podatke na server.

Maloprodajna aplikacija koju kasa poseduje veoma je jednostavna za korišćenje, na srpskom jeziku je, za sve vrste delatnosti: kafiće, restorane, maloprodaju, uslužne delatnosti. Postoji mogućnost unosa dobavljača, kupaca, vođenja zaliha, robno poslovanje, popis artikala… Takođe prilikom svake promena Uredbe od strane Poreske uprave, aplikacija se vrlo jednostavno apdejtuje kako bi sve bilo u skladu sa Zakonom.

Firma „VB Promet“ je ponosna što su prvi u Srbiji fiskalizovali novu kasu i što baš u našem gradu mogu pružiti ovakvu vrstu savremenih uređaja i starim i novim korisnicima. Više informacija o nabavci kase, sva obaveštenja i obuku za rad na novim kasama u Sremskoj Mitrovici, možete dobiti na adresi: „VB promet“, Promenada 3a, lokal 5.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *