OTVORENA IZLOŽBA „VREME I VASELJENA“ U STUDIJU M

Kultura

Multimedijalna izložba „Vreme i vaseljena“, inspirisana jednim od najvećih srpskih naučnika Milutinom Milankovićem, otvorena je 13.januara u Studiju M u Novom Sadu, u okviru programa otvaranja Evropske prestonice kulture.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je da je reč o impresivnoj izložbi koja je multimedijalni spoj digitalnog i analognog umetničkog izraza, i koja predstavlja samo deo Milankovićevog neprolaznog naučnog dela i njegove izuzetne ličnosti.

– Ova izložba na kreativan i moderan način, koristeći skulpturu i mapiranu trodimenzionalnu sliku, svetlosne efekte, animaciju, hologram i digitalni zvuk, predstavlja putovanje od tame do svetlosti, kao i ono što autor istražuje – potencijalne relacije čoveka i vremena ili odnosa prostora i vremena koji su, kako je govorio sam Milanković, toliko međusobno povezani da ih je apsolutno nemoguće sasvim razdvojiti – rekao je Mirović ocenivši da su izložbe poput ove, u svakom smislu, doprinos pobedi svetlosti nad tamom.

Predsednik je izrazio zadovoljstvo što je izložba postavljena u delu prostora koji će, posle temeljne rekonstrukcije, biti pretvoren u budući „Muzej 20 21“, u kom će na najsavremeniji način biti prezentovani dometi Novog Sada i Vojvodine u oblastima filma, muzike, slikarstva, stripa i fotografije. On je podsetio na to da će Studio M u okviru tog muzeja zadržati svoju osnovnu funkciju.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković istakla je da ova izložba na umetnički način donosi putovanje kroz prostor i vreme.

– Autori izložbe uspeli su da u posebnom jedinstvu naše bogate istorije, nauke i novih tehnologija na inovativan način predstave fenomen vremena i njegove relacije sa čovekom – izjavila je Gojkovićeva.

Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je multimedijalni umetnik dr Dušan Jovović, dok je autor narativa prof. dr Aleksandar Petrović, koji se više od 50 godina bavi istraživanjem Milankovićevog života i dela.

Događaju su prisustvovali i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević, direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ Nemanja Milenković, predstavnici Grada Novog Sada i druge zvanice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *