NAVRŠAVA SE 32 GODINE OD SMRTI NEŠE LEPTIRA

Zabava

U subotu, 12. februara navršava se 32 godine od kako je preminuo Nenad Radulović, Neša Leptir, frontmen grupe „Poslednja igra leptira“.

Neša Leptir je karijeru započeo kao frontmen grupe „Poslednja igra leptira“ 1979. sa kojom je objavio pet albuma – „Napokon ploča“, „Ponovo ploča & druge priče“, „Opet ploča – Srce od meda“, „Grudi moje balkanske“ i „Zajedno smo piškili u pesku“. U svojoj desetogodišnjoj karijeri, Nenad Neša Radulović i „Poslednja igra leptira“, izdali su pet muzičkih albuma, prodali blizu 600.000 ploča,  a svoju originalnost u scenskom nastupu dokazali na preko 1500 koncerata širom bivše Jugoslavije, čime su ostavili neizbrisiv trag u kulturnoj baštini ovog podneblja.  

Nakon razlaza „Poslednje igre leptira“ Neša je objavio svoj svoj jedini solo-album „Niko nema što Piton imade“ koji je bio parodija „novokomponovane muzike“. Za tu priliku je osmislio lik pod imenom Slobodan Đorđević – Piton, a u okviru tog projekta je nastala i serija emisija za „Indeksovo radio pozorište“.

Krajem 1989. godine pripremao je svoj šesti po redu muzički album. „Modra bajka“ je jedina muzička numera koju je uspeo da snimi, a to je ujedno i njegov poslednji tonski zapis.

Nenad Radulović smatra se jednim od najperspektivnijih stvaraoca sa ovih prostora tokom 80-ih godina. Po mišljenju brojnih muzičkih kritičara, ljudi iz šou biznisa, reditelja, glumaca i kompozitora bio je jedan od najvećih talenata i šou-mena koji su se poslednjih decenija pojavili na našim prostorima. Bio je pevač, kompozitor, tekstopisac, muzičar, aranžer, geg majstor, parodista, imitator… Stihovi i pesme „Poslednje igre leptira“ i danas su inspiracija mnogim umetnicima i mladima koji tek počinju da se upoznaju sa istorijom domaće pop-rock scene.

Plato ispred Ustanove kulture “Palilula” u Beogradu, od 17. decembra 2011. godine, po njemu nosi naziv Plato Neše Leptira. 2018. godine, grupa „Neverne bebe“ objavila je pesmu „Suze sa zvezda padaju“ u čast Neši Leptiru.

Sećanje na poslednje bolničke dane Neše Leptira…Spavaj mirno, prijatelju, neka su ti zvezdani putevi nebeski, stoji kao posveta na početku videa za pesmu čiji je autor teksta upravo Neša Leptir.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *