VESELO POPODNE POSVEĆENO IRENI KOLESAR

Kultura

Susret nazvan „Veselo popodne“ posvećen jugoslovenskoj filmskoj i pozorišnoj glumici Ireni Kolesar, održan je u nedelju 20.februara u Petrovaradinu. Organizator večeri bilo je Srpsko-češko udruženje „Beseda Petrovaradin“.

O glumici Ireni Kolesar, o njenom filmskom i pozorišnom stvaralaštvu i životu, o sećanjima njenih prijatelja i kolega koji su svoje reči utkali u monografiju „Osmeh porculanske figurine“ koju je priredio glumac Vladimir Balašćak, govorili su urednica izdanja Irina Hardi Kovačević i koordinatorka projekta Jelena Perković.

Svoje impresije o glumici iznela je i Hana Goldner i podsetila publiku na ulogu Mimi, koju je Kolesarica igrala u Capekovom komadu „Lupež“. Moderatorka večeri, predsednica Srpsko-češkog udruženja iz Petrovaradina, pozdravila je prisutne goste i pričala o vezi sa Irenom kroz njenu ulogu Mimi iz 1958.godine u komadu čuvenog češkog pisca Karela Čapeka u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Na časove koje je Irena svojim repertoarom provodila u Dalmaciji sa svojim repertoarom ukrasila je klapa „Jelačić“ iz Petrovaradina zajedno sa umetničkim rukovodiocem Vesnom Kesić Krsmanović.

Sala u Ulici Čajkovskog u Petrovaradinu bila je prepuna emotivne publike koja je skupa sa domaćinima i gostima oživela sećanje na jednu od najpopularnijih glumica posleratne Jugoslavije zapevavši zajedno sa klapom najpopularnije dalmatinske pesme.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *