ČETIRI MILIONA ZA OPREMANjE ŠKOLA I CENTRA ZA DECU SA SMETNjAMA U RAZVOJU U REPUBLICI SRPSKOJ

Obrazovanje

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić i direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Duško Ćutilo uručili su danas predstavnicima lokalnih samouprava i direktorima škola iz Republike Srpske ugovore o dodeli ukupno četiri miliona dinara za opremanje četiri škole, jedne predškolske ustanove i dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju.

Novčane subvencije dobili su Mrkonjić Grad, Doboj, Derventa, Bratunac, Zvornik i Lopare. Sredstva su namenjena za nabavku opreme za školske kabinete, didaktičkog materijala i drugo.

Sofić je kazao da činjenica da je, pri formiranju nove Pokrajinske vlade, Fond za izbegla i raseljena lica AP Vojvodine dobio novu nadležnost, a to je saradnja sa Srbima u regionu – govori o značaju povezanosti Srbije i AP Vojvodine sa Republikom Srpskom.

– U tom kontekstu nizom odluka i konkursa koji su realizovani i koji tek slede podržavamo brojne projekte u lokalnim samoupravama koji doprinose boljim uslovima života stanovništva u Republici Srpskoj – rekao je Sofić.

On je podsetio i na to da je Pokrajinska vlada donela odluku da podrži izgradnju industrijske zone u Milićima u Srpskoj, ali i na to da preko Fonda pruža snažnu podršku Srbima u Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Federaciji BiH.

– Sa tom podrškom ćemo u narednom periodu nastaviti još snažnije – kazao je Sofić i naglasio da je jedinstvo Srba i predstavnika srpskih institucija u regionu danas na izuzetno visokom nivou.

Direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Duško Ćutilo istakao je da AP Vojvodina i Republika Srpska imaju veoma dobru saradnju, koja je posebno intenzivna od 2017. godine, kada je potpisan protokol o saradnji.

On je dodao da pomoć u opremanju škola na konkretan način pokazuje podršku koju Pokrajinska vlada i Fond pružaju ustanovama i institucijama u Srpskoj.

Ćutilo je najavio da će tokom maja biti raspisan poseban javni poziv koji će se odnositi na ekonomsko osnaživanje Srba povratnika u Federaciji BiH.

– Ekonomskim osnaživanjem želimo da pomognemo povratnicima da unaprede svoj porodični posao ili da ga pokrenu, i da na taj način svojoj porodici obezbede egzistenciju i ostanu na svojim ognjištima – rekao je Ćutilo.

Generalni sekretar Skupštine AP Vojvodine Nikola Banjac kazao je da današnja dodela ugovora o pomoći školama u Srpskoj pokazuje da Pokrajinska vlada brine o Srbima u regionu.

– Važno je istaći da se ovim projektom pomaže isključivo deci – rekao je Banjac i naglasio da će kabineti u školama koji će biti opremljeni uz podršku Pokrajinske vlade dobiti naziv po nekom od velikana iz Srpske Vojvodine. Na taj način će se deca u Srpskoj bliže upoznati sa istorijom i kulturom našeg naroda.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *