PREDSTAVLJENA POSLOVNA ASOCIJACIJA „ZELENI NAVIGATOR ZAPADNOG BALKANA“

Ekonomija

U Pokrajinskoj vladi predstavljena je poslovna asocijacija „Zeleni navigator Zapadnog Balkana“, koju su osnovali Razvojni i Garancijski fond AP Vojvodine i Garantni fond Republike Srpske, na inicijativu predsednika Igora Mirovića, u cilju aktivnog učešća u smanjivanju negativnih uticaja klimatskih promena.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da su klimatske promene jedan od najvećih problema sa kojim se dugi niz godina suočava naša planeta.

– Svet je trenutno okupiran globalnim potresima izazvanim ratom u Ukrajini, ekonomskom krizom i pandemijom, i kad sve to prođe, planetarni problem klimatskih promena neće nestati. Zbog toga je kontinuitet delovanja za rešavanje tog problema izuzetno važan i ne sme se, ni u sadašnjim teškim okolnostima, prekinuti – izjavio je predsednik Mirović.

Prema njegovim rečima, cena koja se plaća od početka industrijske revolucije do danas sve je veća, a ogleda se u kontinuiranom rastu emisije štetnih gasova i globalnog zagrevanja planete, istakavši da je stoga veoma važno da se na ovim prostorima ubrza dekarbonizacija privrede.

Predsednik je izrazio očekivanje da će ova inicijativa biti podržana od privrede, privrednika i međunarodnih finansijskih institucija.

– Važno je da se povežemo radi podsticanja državnih administracija u cilju usklađivanja politika, kako bismo mogli da utičemo na smanjivanje emisije štetnih gasova i digitalizaciju industrijskog sektora, na obnovljive izvore energije i poljoprivredu kao i sve drugo što će dati doprinos usporavanju klimatskih promena i njihovog negativnog uticaja na život i našu budućnost – naveo je Mirović.

On je istakao da je Razvojni fond Vojvodine u postupku akreditacije kod Zelenog klimatskog fonda sa sedištem u Inčonu, u Južnoj Koreji, i to kao prva institucija iz Srbije, čime će ostvariti pravo na korišćenje sredstava iz tog fonda za finansiranje klimatski odgovornih investicija u privatnom i javnom sektoru.

Direktor „Zelenog navigatora Zapadnog Balkana“ Goran Janjić rekao je da je dekarbonizacija globalne privrede od presudnog značaja u deceniji pred nama, naglasivši da je cilj platforme, pored aktivnog učešća na smanjenju negativnih uticaja klimatskih promena, pružanje tehničke i finansijske podrške transformaciji regionalne ekonomije i usmeravanju javnog i privatnog sektora ka klimatskoj ekonomiji.

Predsednik Savetodavnog odbora „Zelenog navigatora Zapadnog Balkana“ Saša Bešlić, koji je jedna od najuticajnijih ličnosti u svetu u domenu zelenog finansiranja, naveo je da je važno da se Srbija postavi na put tranzicije i da uvede zelene obveznice.

Događaju su prisustvovali i ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marija Obradović i ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *