U POKRAJINSKOJ VLADI OBELEŽENE 174 GODINE OD ODRŽAVANJA MAJSKE SKUPŠTINE

Društvo

Svečanom akademijom večeras je u Pokrajinskoj vladi obeležena 174. godišnjica održavanja Majske skupštine, na kojoj je 15. maja 1848. godine u Sremskim Karlovcima proglašeno stvaranje Srpske Vojvodine.

– U istorijskom kalendaru našeg zajedničkog sećanja i poštovanja 15. maj je nezaobilazan dan, dan kada se srpski narod odlučio za put slobode, očuvanja sopstvene samobitnosti i jednakosti sa svim drugim narodima sa kojima je živeo – put Srpske Vojvodine – rekao je Mirović.

Srpsku Vojvodinu na Majskoj skupštini formirala je, kako je naveo, čvrsta volja naroda predvođena velikanima kao što su patrijarh Josif Rajačić, general Đorđe Stratimirović i Jovan Subotić, da bi ona 1860. godine bila formalno ukinuta, ali je ostala u srcu srpskog naroda.

Svetozar Miletić je, podsetio je predsednik, u decenijama koje su usledile, zajedno sa novom plejadom velikana poput Mihajla Polit – Desančića, Laze Kostića, Jovana Jovanovića Zmaja i Jaše Tomića, poveo narod u novu borbu za stara načela – načela jednakosti, slobode, ravnopravnosti i napretka za sve sa kojima je srpski narod tada živeo i danas živi na ovom prostoru, a kruna te borbe je odluka o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

– Načela na kojima je formirana Srpska Vojvodina jesu načela na kojima se i danas zasniva život svih nas koji ovde živimo, a Vojvodina i naša Srbija su, za razliku od nekih prošlih godina, uprkos iskušenjima koja danas potresaju ceo svet, mesto ekonomskog prosperiteta. Ta i takva Vojvodina, čiji temelji sežu do 15. maja 1848, naš je zajednički cilj, odgovornost i obaveza i mi ćemo je baš takvu čuvati i sačuvati na načelima Svetozara Miletića i Jaše Tomića – istakao je predsednik Mirović.

Povodom 15. maja, dana od pokrajinskog značaja, Mirović je na svečanoj akademiji uručio pokrajinska priznanja u oblasti nauke „Milutin Milanković“ i u oblasti umetnosti „Pavle Jovanović“ ovogodišnjim laureatima – prof. dr Momiru Mikovu, odnosno Gordani Đurđević Dimić.

– Dodelom ovog visokog priznanja ukazana mi je velika čast, još jednom podsećajući me da jedino umetnik koji je ukorenjen u svom narodu, ponosan na njegovu nacionalnu istoriju i heroizam, može da crpi snagu za svoju umetnost – rekla je Gordana Đurđević Dimić.

Prof. dr Momir Mikov rekao je da je priznanje koje mu je pripalo dokaz da nisu uzalud potrošene decenije rada koje su iza njega, ali i priznanje da je bio na pravom putu kada je pre 38 godina počeo da se bavi naučnim radom.

Uoči akademije, u Skupštini AP Vojvodine, otvorena je Spomen-soba posvećena najznačajnijim događajima i ličnostima današnje AP Vojvodine, čija dela su doprinela izgradnji slobode, ravnopravnosti i napretka kao temeljnih principa i stubova naše otadžbine. Otvaranje Spomen-sobe finansirala je Pokrajinska vlada.

Svečanosti su prisustvovali i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić, ministarka privrede u Vladi Republike Srbije Anđelka Atanacković, potpredsednici i članovi Pokrajinske vlade, predstavici gradova i opština u Vojvodini, dobitnici pokrajinskih priznanja iz prethodnih godina i drugi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *