OPŠTI USLOVI ZA TAKMIČENjE PROIZVOĐАČA KULENA NA 23. SREMSKOJ KULENIJADI

Poljoprivreda

Pravo učešća na takmičenju imaju sva preduzeća i preduzetnici koji se bave preradom mesa i registrovana poljoprivredna gazdinstva, sa područja Srema i teritorijalno i administrativno van Srema. Učešće na takmičenju je besplatno. Lice koje predaje kulen lično, krivično i materijalno odgovaraju za ispravnost svog proizvoda tj. uzorka koji predaje za takmičenje.

Svaki proizvođač kulena može da preda najviše jedan uzorak po kategoriji za ocenjivanje uz potvrdu o registraciji nadležnog organa i važeću ličnu kartu. Uzorak koji se predaje mora biti nenasečen, najmanje težine 500gr, a može biti u prirodnom crevu-kati ili uzanom omotaču. Ostaci uzorka se ne vraćaju takmičarima nego se služe na dan Sremske kulenijade.

Uzorci se razvrstavaju u pet takmičarskih kategorija i to:

A)            za pravna lica i preduzetnike iz Srema

–               sremski kulen u prirodnom omotaču (kati)

–               sremski kulen u uzanom omotaču ( gde uzani omotač može biti:  kolageni, pravo svinjsko crevo, goveđi jednjak, konjsko tanko crevo).

                (oba se obeležavaju identifikacionim kovertom bele boje)

B)            za registrovana poljoprivredna gazdinstva iz Srema

–               sremski kulen u prirodnom omotaču (kati)

–               sremski kulen u uzanom omotaču ( gde uzani omotač može biti:  kolageni, pravo svinjsko crevo, goveđi jednjak, konjsko tanko crevo).

(oba se obeležavaju identifikacionim kovertom plave boje)

C)          za takmičare iz Srbije i regiona

–               sremski kulen u prirodnom (kati) i uzanom omotaču (gde uzani omotač može biti:  kolageni, pravo svinjsko crevo, goveđi jednjak, konjsko tanko crevo)

                (oba se obeležavaju identifikacionim kovertom zelene boje)

Uzorak se predaje 01. i 02. juna u PKS RPK Sremskog upravnog okruga, ulica Kralja Petra I br. 4/II i u MZ Erdevik ul. Trg mladih 1.

Prijem uzoraka se vrši na sledeći način: Ovlašćeno lice na mestu predaje prima uzorak i popunjava Knjigu uzoraka. Takmičar pored uzorka kulena mora doneti važeću ličnu kartu i potvrdu o registraciji preduzeća, radnje ili poljoprivrednog gazdinstva koju je izdao nadležni organ (dovoljna fotokopija). U prisustvu takmičara primalac popunjava knjigu uzoraka, daje donosiocu šifru koju razdvaja na perforiranom mestu i jednu polovinu daje donosiocu radi kasnije identifikacije a drugi deo stavlja u plavi/beli/zeleni koverat, zatvara ga i privezuje ga jemstvenikom za uzorak i odlaže.  Svi koji predaju kulen dobijaju prikladan poklon.

Uzorke ocenjuje takmičarska komisija imanovana od strane organizatora. Žiri u sastavu: Dr Milenko Perić, Dr Slaviša Stajić i Dr Branislav Šojić ocenjuje uzorke prema bodovnoj listi po sledćim parametrima: spoljni izgled (1 bod), izgled  preseka (5), konzistencija i čvrstoća odreska (3), miris (4), ukus (5) i boja i održivost boje (2).

Objavljivanje rezultata se obavlja javno na dan održavanja manifestacije 04. juna 2022.godine u 14 časova na bini u Erdeviku. Objavljeni rezulati žirija su konačni.

Pobednici-osvajači prvog, drugog i trećeg mesta u takmičarskim kategorijama dobijaju statuu “Kulenka“ i diplomu, osim u kategoriji za takmičare iz Srbije i regiona gde se dodeljuje samo za prvoplasiranog.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *