„DUNAVSKA MEDIJSKA MREŽA“ – MOST SARADNjE DUGAČAK 2.850 KILOMETARA

Zabava

Međunarodna onlajn konferencija „Saradnja medijskih kuća u okviru Dunavske medijske mreže“ (https://dmn.rtv.rs/) održana je u Medija centru Radio – televizije Vojvodine.

Na konferenciji su putem interneta učestvovali i predstavnici više javnih servisa iz regiona i podunavskih zemalja – Češke, Crne Gore, Rumunije, Mađarske, Nemačke, Slovenije i Austrije.

Na konferenciji su govorili Stanislav Radulović, podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Vidosava Enderić, predsednica Radne grupe za predsedavanje AP Vojvodine Radnoj zajednici podunavskih regija 2021–2022, Jožef Klem, zamenikGeneralnogdirektoraJavnemedijskeustanoveRadio –televizijeVojvodine i LadislavLazić, rukovodilac sektora za upravljanje medijskom mrežom podunavskih zemalja RTV-a. Moderatorka konferencije jebila Ljubica Gojgić, novinarka RTV-a.

– Multijezičnost kao osnovna karakteristika naše kuće je logično dovela do toga da je RTV zadnjih decenija pokušala da izgradi dobre veze sa javnim medijskim servisima ali i manjim regionalnim i lokalnim medijima u okruženju, prvenstveno sa medijima matičnih zemalja manjina koji žive u Vojvodini i na čijim jezicima se emituje naš program – kazao je Jožef Klem i dodao:

– Osnovni cilj Dunavske medijske mrežeje da poveže medije, prvenstveno javne medijske servise podunavskog regiona u cilju razmene programa, zajedničkih programskih projekata, razmene znanja, ljudi i ideja, boljeg međusobnog upoznavanja i razumevanja, i tako dalje.

Stanislav Radulović i Vidosava Enderić, koji su govorili ispred AP Vojovdine, su se osvrnuli na realizovane projekte tokom predsedavanja Autonomne pokrajine Vojvodine Radnoj zajednici podunavskih regija 2021 – 2022. Neki od tih značajnih projekata su baletska predstava „Madam Baterflaj“, koja predstavlja koprodukciju Srpskog narodnog pozorišta i „Europaballet, St. Pölten“, zatim, panel konferencija pod nazivom „Inicijativa za unapređenje saradnje institucija kulture sa područja dunavskog sliva“, „Tamburica fest“, „Kaleidoskop kulture“, „Promenada“ (Korzo), festival „VIDEOMEDEJA“, „NOMUS“ i dr.

– Ovi događaji su predstavljali most između AP Vojvodine i partnera u slivu Dunava, sa namerom daljeg unapređenja dosadašnje i buduće saradnje. Cilj AP Vojvodine bio je da članovima Radne zajednice tokom svog predsedavanja predstavi što više mogućnosti za saradnju i na taj način aktivno utiče na unapređenje dunavskog partnerstva u Evropi – istakla je Vidosava Enderić, dodavši da je današnji događaj izuzetna prilika da se predstavnici medijskih institucija dunavskog sliva upoznaju i uspostave odgovarajuće mehanizme saradnje.

– Dunavska medijska mreža, koja nas je danas okupila, veoma je perspektivan projekat u ovom delu Evrope, koji snažno podržavamo u nameri da na medijski značajniji način povežemo javne medijske servise u podunavskim zemljama. Kulturna razmena i stvaralaštvo pružaju neograničene mogućnosti saradnje i predstavljaju jedan od najboljih načina povezivanja na međunarodnom nivou, a cilj nam je da u potpunosti iskoristimo potencijale koje Predsedništvo AP Vojvodine u Radnoj zajednici podunavskih regiona zaista nudi – kazao je Radulović.

Ladislav Lazić je prezentovao portal i istakao benefite članstva u „Dunavskoj medijskoj mreži“, koja, kako kaže, „donosi mogućnost realizacije zajedničkih produkcija, sticanja i unapređenja znanja i iskustva kroz uzajamne posete, skupove, treninge i seminare.“ Takođe, pruža se i prilika za zajedničko finansiranje projekata i njihove promocije.

Portal je mesto razmene multimedijalnog sadržaja (video, audio i foto). Funkcioniše na latinici, ćirilici i engleskom jeziku. Članovi besplatno postavljaju i preuzimaju željeni materijal. Ideja je da to bude dokumentarni sadržaj sa kulturnim, umetničkim, duhovnim, društvenim i ekonomskim temama.

– Ovo je prilika da spojimo medije podunavskog regiona, i pružimo mogućnost da Dunav i sve ono što ga okružuje svakopredstavi na svoj način. Modernu tehnologiju iskoristićemo kao most raznolikosti koji će povezati ljude – zaključio je Lazić.

Da podsetimo, nije slučajno zašto je baš Radio –televizija Vojvodine centar koji povezuje podunavske medije – program RTV-a uređuje se i emituje na šesnaest jezika, od čega je najmanje osam podunavskih.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *