NA LETENCI ODRŽANA MANIFESTACIJA „GLJIVE FRUŠKE GORE“

Poljoprivreda

Prethodnog vikenda na Letenci je održana manifestacija „GLjIVE FRUŠKE GORE“ u organizaciji EGD „Sunčanica“ iz Sremske Mitrovice, a uz podršku Agencije za ruralni razvoj, Grada Sremska Mitrovica i lokalnih javnih preduzeća.

Na manifestaciji je učestvovalo 10 udruženja gljivara iz Srbije, članice Mikološko gljivarskog saveza Srbije. U okviru manifestacije, po prvi put je dogovorena saradnja između EGD „Sunčanica“ i mitrovačke Ekonomske škole „9.maj“. Učenicima škole je preneto znanje kulinara iz gljivarske oblasti, posebno
o upotrebi jestivih gljiva i načinu njihove primene u kulinarstvu, kao i o štetnosti prilikom nestručnog i nepravilnog postupanja pri pripremi jestivih gljiva. 

Organizatori već drugi put ostvaruju saradnju sa vrtićima „Stonogica“ i „Tamaris“, a ove godine su se priključila i deca osnovne škole iz Grgurevaca.

Gljivari su sa decom  išli na gljivarenje i druženje u prirodi, objasnili deci način branja gljiva bez uništavanja staništa i održali obuku o jestivim, otrovnim i lekovitim gljivama i o njihovoj ulozi na planeti. 

Organizovana je i izložba samoniklih gljiva koje su gljivari dan pre pronašli u Nacionalnom parku Fruška gora. U sklopu izložbe organizovano je predavanje i radionica dr Jovane Vunduk o suplementima na bazi gljiva.

S obzirom na to da se manifestacija održava u Sremu, druženje nije moglo da prođe bez tamburaša, domaće rakije, vina i suvomesnatih proizvoda.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *