GODIŠNJI KONCERT FOLKLORNOG ANSAMBLA „BRANKO RADIČEVIĆ” 23. i 24. JUNA NA ŽITNOM TRGU

Kultura

Folklorna tradicija našeg naroda deo je njegove vekovne kulture, neguje se i prenosi očuvanjem i prezentovanjem. Narodne pesme i igre, bogato ukrašene narodne nošnje, različiti običaji, čuvaju se i danas od zaborava ― kroz postojanje i rad kulturno-umetničkih društava, folklornih ansambala, pevačkih grupa i njihove nastupe.

Folklorni ansambl „Branko Radičević” Centra za kulturu „Sirmijumart” kontinuirano se bavi očuvanjem i negovanjem izvorne narodne muzičke umetnosti, kulture, tradicije, različitih formi folklornog narodnog stvaralaštva sremskog kraja, ali i srpskog naroda uopšte. Značajnu ulogu u tome, osim mladih i odraslih, ima i najmlađi naraštaj, koji se u svet folklora uvodi kroz ovladavanje koreografijama dečjih igara. U Ansamblu su stasavale generacije dece, koja su i kao omladinci, a kasnije i odrasli, doprinosili pomenutom. I danas je tako.

Čuvari narodne tradicije i dalje postoje. Stasavaju, baveći se folklorom, kroz postojanje nekoliko postava Dečjeg ansamabla i radom Prvog ansambla, pod stručnim i predanim vođstvom Dragane Banovac Seke i Dragana Đorđevića, njihovih umetničkih rukovodilaca. Deo scenskih nastupa uz pomenute Ansamble često su i članovi Ansambla veterana, Muška i Ženska grupa pevača, članovi „Narodnog orkestra” Centra za kulturu „Sirmijumart” i brojni gosti.

Koncert se održava tokom dve večeri. Prve večeri, u četvrtak, 23.juna na Žitnom trgu, od 20 sati, to će učiniti članovi postava Dečjeg ansambla i njihovi gosti iz Bosuta ― članovi Kulturno-umetničkog društva „Bosut”, čiji je predsednik Slavko Brodalić.

Koncert „Sele, žetva je”, koji će se održati druge večeri, u petak, 24. juna takođe na Žitnom trgu od 20 sati, biće prilika da se predstave članovi Prvog ansambla, Ansambla veterana, Ženska grupa pevača FA „Branko Radičević” i „Narodni orkestar”.

Gost je Aleksandra Padrov, solista Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine.

Organizator ovog programa je Centar za kulturu „Sirmijumart”. Svi učesnici, gosti, umetnički rukovodioci Ansambala i organizator upućuju svima toplu dobrodošlicu i poziv za zajedničko druženje u duhu vedrog raspoloženja, pesme, igre…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *