U NOVOM SADU POČELA VOJNA SPORTSKA MANIFESTACIJA – 13. „CISM FUTSAL KUP ZA MIR“

Sport

Pokrajinski sekretar za sport i omladinu Dane Basta obratio se danas u SPC „Vojvodina“ u Novom Sadu na otvaranju 13. „CISM futsal kupa za mir“, turnira koji okuplja vojne reprezentacije iz zemalja bivše Jugoslavije, kojima će, od 20. do 24. juna, naš grad biti domaćin.

Ovaj sportski događaj realizuje se u okviru programa „Sport i mir“ Međunarodnog saveta za vojne sportove (CISM), koji je vojni futsal turnir prepoznao kao delotvorno sredstvo jačanja mira, tolerancije i saradnje.

– Novi Sad, kao Evropska prestonica kulture za 2022. godinu, ima čast da bude domaćin ovog vojnog sportskog događaja. Sport je najdelotvornije sredstvo za uspostavljanje, održavanje i jačanje prijateljstava, fizičke forme i zdravlja kod svih populacija – rekao je Basta i dodao da sport zahteva ciljeve, vizuelizaciju uspeha i pobede, disciplinu, kontinuirano fizičko vežbanje i nadmetanje sa drugima ili samim sobom, te je, kao takva forma aktivnosti, oduvek bio sastavni deo vojne profesije.

Basta je zahvalio Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, kao i Generalnom sekretarijatu CISM u Briselu, što je Novom Sadu ukazano poverenje da bude domaćin ovako značajnog sportskog skupa. On je istakao da je Organizacioni odbor „Futsal kupa za mir“ imao apsolutnu podršku svih institucija u Novom Sadu.

– Uveren sam da će vojne reprezentacije Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije dostojno zastupati duh fer-pleja i prijateljstva i, uz sportsku sreću, ostvariti željeni rezultat na ovom turniru – poručio je Basta i učesnicima poželeo ugodan boravak u Novom Sadu i državi Srbiji.

Vršilac dužnosti šefa Delegacije Republike Srbije pri CISM potpukovnik Negovan Ivanković zahvalio je predstavnicima oružanih snaga koji se već tradicionalno odazivaju na ovo sportsko takmičenje, kao o partnerima koji su pomogli da se „Futsal kup za mir“ ove godine uspešno organizuje. On je podsetio na to da je prvi ovakav turnir organizovan upravo u našoj zemlji 2009. godine.

– Svojim prisustvom danas u Novom Sadu kroz sport potvrđujemo naše prijateljstvo – poručio je potpukovnik Ivanković i svim takmičarima na turniru poželeo sportsku sreću i što bolji plasman.

Turnir je otvorio zvanični predstavnik Međunarodnog saveta za vojne sportove (CISM) pukovnik oružanih snaga Nigerije Ričard Emeh, koji je izrazio uverenje da će Novi Sad i Srbija biti dobri domaćini vojnim reprezentacijama na ovom turniru. On je naveo da Međunarodni savet za vojne sportove organizovanjem ovog takmičenja nastavlja sa svojom misijom – da se vojnim sportom jača međuarmijska saradnja i poverenje, što je sadržano i u sloganu CISM – „Friendship through sport“ („Prijateljstvo kroz sport“).

Trinaesti „Futsal kup za mir“ održava se u organizaciji Delegacije Republike Srbije pri CISM, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i partnera – Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, Grada Novog Sada, Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu sporta Vojvodine, Gradskog sportskog saveza Novog Sada i drugih.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *