SOFIĆ U BRISELU: U PROCESU PRIDRUŽIVANJA POTREBNI DODATNI KORACI I AKTIVNOSTI NADLEŽNIH IZ EU

Ekonomija

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić boravio je sa saradnicima u dvodnevnoj poseti Briselu u okviru Dana proširenja i 10. Zajedničkog konsultativnog odbora Komiteta regiona EU–RS.

Tokom plenarne sednice Dana proširenja razgovaralo se o mogućnostima i pozicijama zemalja u pretpristupnom procesu za članstvo u Evropskoj uniji. Ocenjeno je da je izmenjena svetska politička i bezbednosna situacija umnogome uticala i na regione te je razmatrano mogu li regionalne vlasti da pomognu ubrzanje procesa evrointegracija.

Sekretar Sofić je istakao da je prioritet aktivna primena svih reformi koje sprovodi Republika Srbija, kao i da veliki deo aktivnosti u vezi sa procesom pridruživanja pripada nadležnim organima Evropske unije.

– Činjenica da je prošlo devet godina od pristupanja poslednje zemlje članice Evropskoj uniji i da u bližoj perspektivi nije izvesno da će joj neka zemlja pristupiti govori o tome da odgovornost možda prvi put nije u potpunosti na zemljama kandidatima. S tim su saglasni i ostali predstavnici Komiteta regiona, te smatramo da su potrebni dodatni koraci i aktivnosti nadležnih iz EU kako bi se proces pridruživanja ubrzao – poručio je Sofić.

Članovi naše delegacije posetili su i Kancelariju AP Vojvodine u Briselu, gde se razgovaralo o primerima dobre prakse i budućim aktivnostima.

Tokom dvodnevnog boravka u Briselu sekretar Sofić sastao se i sa maršalom poljskog Potkarpatskog regiona Vladislavom Ortilom, s kojim je dogovoreno potpisivanje sporazuma o saradnji između dva regiona, čija se realizacija očekuje do kraja godine.

U poseti Briselu bila je i pomoćnica pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Vidosava Enderić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *