Društvo

Tim sa FTN-a, predvođen prof. dr Igorom Peškom, uradio idejno rešenje za simbol grada SPENS: Profesor Peško za NS Uživo u celosti predstavio budući izgled i sjaj objekta (FOTO)


Foto: Ustupljene fotografije/Ilustracija

Krajem 2021. godine potpisan je ugovor između Grada Novog Sada, Fakulteta tehničkih nauka i Sportsko- poslovnog centra “Vojvodina” kojim će se Spens rekonstruisati i dograditi, a ova saradnja traje duže vreme. Spens će biti obogaćen poslovne sadržajima, gde će se razvijati nove ideje, a jedna od njegovih prednosti je i blizina Naučno-tehnološkog parka. Sportski sadržaji ostaju, sa većim kapacitetom i elementima koji će doprineti organizovanju takmičenja.


Foto: Ustupljene fotografije

U prvoj polovini tekuće godine, tim stručnjaka sa Fakulteta tehničkih nauka predvođen rukovodiocem projekta prof. dr Igorom Peškom, obavio je značajan zadatak u okviru posla koji se odnosi na projekat rekonstrukcije objekta Spensa.


Idejni projekat predvodi prof. dr Igor Peško sa Fakulteta tehničkih nauka; foto: FTN

Tim je izvršio procenu celokupnog postojećeg stanja objekta i formulisane su preporuke za rekonstrukciju i sanaciju objekta Spensa. Od uvođenja u posao 18. januara tekuće godine, tim sa Fakulteta tehničkih nauka, koji posao realizuje u saradnji sa poslovnim partnerima Aksis građevinskim biroom, Balkan security services i Bexel Consulting, svakodnevno je obilazio objekat i sačinjavao izveštaj o proceni stanja nosećih i nenosećih elemenata konstrukcije i obloga objekta, kako bi utvrdio postojeće stanje, dokumentovao to stanje u vidu elaborata i dao preporuke za sanaciju i rekonstrukciju objekta, što predstavlja sledeću fazu u realizaciji ovog posla. Rok za izradu projektno-tehničke dokumentacije za projekat rekonstrukcije objekta na nivou idejnog projekta je 18. jul sledeće godine.


Foto: Ustupljene fotografije

U ranijem periodu, Fakultet tehničkih nauka izradio je strategiju razvoja objekta Spensa, koju je Grad Novi Sad usvojio. Kako bi se moglo unapred planirati šta je u fazi rekonstrukcije potrebno sanirati, ojačati, šta se mora promeniti, a šta se može zadržati, prvi korak je da se sagleda u kakvom je trenutno stanju objekat. Nakon višemesečnog rada na terenu, naručiocu posla Javnom preduzeću „Sportski i poslovni centar Vojvodina“, predat je skup dokumenata, tačnije 13 elaborata, u kojima su obrađene posebne celine objekta, sa aspekta procene stanja arhitekture, konstrukcije, hidrotehničkih, termomašinskih, elektro instalacija i telekomunikacija. Analizom postojećeg stanja je utvrđeno da je konstrukcija celokupnog objekta generalno u dobrom stanju, osim konstrukcije objekta garaže u sklopu Spensa. Zaključeno je da je funkcionalnost objekta garaže narušena a trajnost smanjena usled velikog broja defekata i oštećenja. Takođe, potrebno je naglasiti da kapacitet garaže ne zadovoljava potrebe investitora. Postojeća garaža takođe ne zadovoljava ni sve potrebne uslove iz važećeg Pravilnika o tehničkim zahtevima za zaštitu garaža za putničke automobile od požara i eksplozija, što se ni eventualnim tehničkim intervencijama na konstrukciji objekta ne bi moglo postići, zbog čega je data preporuka da se postojeća garaža sruši, a na njenom mestu izgradi nova, savremena garaža, koja će ispunjavati trenutno važeće tehničke propise i imati dovoljan kapacitet da zadovolji potrebe investitora.

Foto: Ustupljene fotografije

U toku procene stanja, izrađen je i predat 3D BIM modela objekta. Na ovaj način započeo je i proces formiranja je digitalnog blizanca objekta sa kojim će upravljanje objektom Spens u budućnosti biti značajno olakšano i unapređeno, a grad će nakon 40 godina dobiti jedan savremeni sportski i poslovni centar kakav zaslužuje.

-Pogledao sam prezentaciju stručnjaka sa FTN-a, koji su predstavili novo idejno rešenje za SPENS. Ovo zdanje je simbol Novog Sada i važan objekat za sve žitelje našeg grada i zaista je vreme da zasija novim sjajem- stoji na zvaničnom Instagram nalogu gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića koji je prisustvovao prezentaciji novog idejnog rešenja jednog od simbola grada.

Ivona Karan

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *