OKTOBAR MESEC U ZNAKU BORBE PROTIV RAKA DOJKE

Zdravlje

U Srbiji se svake godine otkrije preko 4.500 slučajeva karcinoma dojke, dok skoro 1.700 žena izgubi bitku sa tom bolešću. Rak dojke je vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta, pa tako i u Srbiji i AP Vojvodini.

Svakog oktobra se obeležava Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke kako bi se podigla svest javnosti o značaju prevencije i ranog otkrivanja bolesti.

Ukoliko se karcinom dojke otkrije na vreme, u preko 90 odsto slučajeva, lečenje ima dobru prognozu. Rano otkrivanje ima izuzetnu važnost, pa je tako Pokrajinska vlada pre tri godine pokrenula projekat „Prva mamografija“, s ciljem da se ženama u ruralnim sredinama u Vojvodini omogući snimanje pokretnim mamografom besplatno, bez uputa i bez zakazivanja.

Uprkos pandemiji korona virusa i otežanim uslovima rada, odvijanje projekta nije prekidano i zahvaljujući tome, oko 14.000 žena sa teritorije Vojvodine uradilo je mamografski pregled. Nažalost, kod 108 žena dijagnostikovan je karcinom dojke. Najveći broj žena koje su uradile mamografiju u jednom od dva pokretna mamografa, na ovaj način su prvi put u životu uradile skrining mamografiju. Pokrajinska vlada je omogućila ravnomernu dostupnost ovog skrininga i tako unapredila zdravstvenu zaštitu žena u ruralnim područjima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *