U SLAVU 700 GODINA MANASTIRA GRAČANICA

Kultura

Koreodrama „700“ – Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica koja je zakazana za 9.novembar u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu sa početkom u 19 časova.

Kao ustanova koja je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i jedini nacionalni profesionalni ansambl koji se bavi umetničkom igrom na Kosovu i Metohiji, svoj rad svakodnevno razvija i unapređuje, i svojim kulturnim delanjem hrabro štiti kulturu srpskog naroda i ujedno se time bori za interese svoje države Srbije. Čuvanjem narodnih igara, pesama i običaja sa Kosova i Metohije “Venac” čuva identitet svog naroda na prostorima Kosova i Metohije.

Ansambl „Venac“ je još tokom 2020. godine krenuo pripremu i razradu ideje stvaranja folklorne (dramske i igračke/plesne) predstave na temu 700 godina od izgradnje i osvećenja manastira Gračanice sa prikazom njegovog trajanja i opstanka kroz vekove sa srpskim narodom sa ovog prostora uz umetnički osvrt na prelomne istorijske momente. Ansambl „Venac“ kao državna ustanova kulture dobio je finansijsku podršku od Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije za realizaciju ovog obimnog projekta čija realizacija se zbog celokupne epidemijske situacije pomerila za 2022. godine.

Cilj programa „700“ je slavljenje velikog jubileja sedam vekova manastira i promovisanje kulturno-istorijske baštine (materijalne i nematerijalne) srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije kako bi se objasnilo javnosti kroz umetničko delo šta Kosovo i Metohija predstavljaju srpskom narodu i Srbiji i koliko je značajan ovaj prostor u duhovnom i kulturološkom smislu za budućnost i opstanak srpske zajednice.

Izgradnja manastira Gračanice, zadužbine kralja Stefana Uroša II Milutina (Nemanjića), završena je 1321. godine tako da se 2021. godine navršilo 700 godina od tog događaja. Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Prištine sa privremenim sedištem u Gračanici smatra da ga mesto u kome radi i misija očuvanja, scenskog oblikovanja i prezentacije nematerijalnog kulturnog nasleđa određuje i obavezuje da ovaj jubilej obeleži jednim multimedijalnim umetničkim programom. Zato je „Venac“ u to ime pripremio koreodramu „700“.

Ansambl „Venac“ kao čuvar i prezenter nematerijalnog kulturnog nasleđa Kosova i Metohije i Srbije dao je veliki doprinos obeležavanju 700 godina manastira Gračanica, stvaranjem i izvođenjem programa „700“ – Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica. Time su se jednim velikim povodom spojili materijalno (manastir Gračanica) i nematerijalno kulturno nasleđe (igra, pesma, muzika i običaji prezentovani na sceni) i još jedanput javnosti pokazalo da su kulturna baština i nasleđe srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i dalje živi i aktuelni i, što je najbitnije, da nisu samo deo istorijskog pamćenja. Program „700“ je zamišljen kao jedna retrospektiva istorije srpskog naroda sa prostora Kosova i Metohije.

Premijere koreodrame „700“ bile su 22.juna u Narodnom pozorištu u Beogradu i u Banja Luci 1.jula na Tvrđavi Kastel, dok će se u Kosovskoj Gračanici održati 3.decembra.

Vojvođanska premijera koredrame „700“ izvodi se u Novom Sadu u Srpskom narodnom pozorištu, 9.novembra u 19:00 časova, sa planom da se ovaj program prikaže u 2023. godini širom Vojvodine. Kupite ulaznicu na vreme.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *