POKRAJINSKA VLADA IZDVOJILA 44,4 MILIONA DINARA ZA MEDICINSKU OPREMU

Zdravlje

Pokrajinska vlada donela je na današnjoj sednici rešenje da se izdvoji ukupno 44,4 miliona dinara za nabavku medicinske opreme za opšte bolnice u Vrbasu, Vršcu i Senti i za Institut za onkologiju u Sremskoj Kamenici.

Opštoj bolnici u Vrbasu usmereno je 23,4 miliona dinara za nabavku novog mobilnog radiografsko-fluoroskopskog aparata sa Ce-lukom. Taj aparat koristi se kod ortopedskih, uroloških, opštih hirurških i ginekoloških operacija. Nabavkom tog aparata biće omogućeno da se rade i endovaskularne, kao i nove minimalno invazivne hirurške procedure. Takođe, biće obezbeđena bolja radiološka zaštita medicinskog osoblja i pacijenata.

Opšta bolnica u Vršcu dobila je sredstva za nabavku portabilnog ultrazvučnog aparata i autotransfuzijskog uređaja s vakuumskom pumpom za kontinuirano procesuiranje sakupljene krvi, a ukupna vrednost opreme je 10 miliona dinara.

U vršačkoj bolnici godišnje se uradi 2.000 ultrazvučnih pregleda. Nabavka novog aparata neophodna je zbog dostupnosti ultrazvučne dijagnostike kardiologa kod nepokretnih, vitalno ugroženih pacijenata i pacijenata u intenzivnoj nezi.

Institutu za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici usmereno je 6,5 miliona dinara za novi savremeni sistem za zvučnu i svetlosnu signalizaciju na Hirurškom odeljenju.

Godišnje se na tom odeljenju operiše 1.500 onkoloških pacijenata. Svi oni zahtevaju stalan postoperativni nadzor, naročito u prvih 48 sati nakon operacije i moraju imati mogućnost komunikacije sa dežurnim medicinskim osobljem u cilju pravovremenog reagovanja.

Za nabavku kardiološkog ultrazvučnog aparata za potrebe Službe za internu medicinu u Opštoj bolnici u Senti izdvojeno je 4,5 miliona dinara.

Bolnici u Senti gravitiraju pacijenti iz pet okolnih opština. Godišnje se u toj ustanovi uradi oko 1.200 ehokardiografskih ambulantnih pregleda, i taj broj je u porastu, dok se stacionarno izvede 400 pregleda.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *