OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN ŽENA I DEVOJAKA U NAUCI

Društvo

Povodom Međunarodnog dana žena i devojaka u nauci, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević priredio je danas u Holu Pokrajinske vlade prijem za najistaknutije naučnice Univerziteta u Novom Sadu.

Pozdravljajući ugledne gošće, koje pored svog izuzetnog naučnog doprinosa, ostvaruju zapaženu misiju društvenog liderstva, sekretar Milošević je istakao statističke podatke koji ukazuju na činjenicu da je na svetskom nivou 33 odsto žena u nauci, dok je u Srbiji taj udeo iznad 60 odsto, kada govorimo o naučnim institutima.

– To je pokazatelj da država i društvo u Srbiji pružaju podršku ženama da se bave naukom – citirao je sekretar ministarku nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Republike Srbije i dodao da su nosioci ovih pozitivnih promena hrabre i vredne žene koje su deo naše životne stvarnosti.

– Nema sumnje – i svetu i nama potrebna je nauka, a nauci su neophodne žene. Ponosan sam što govorim u ime sekretarijata koji je u skoro svim svojim konkursima sveobuhvatno prepoznao tu hrabru ženu. One su dominantne učesnice i nosioci većine odobrenih projekata. U obrazovanju, a posebno u nauci, želimo da postignemo društvo jednakih šansi, društvo koje svoju etiku i estetiku gradi kroz harmonizaciju svih svojih kreativnih članova. Zato smo danas ovde, da upravo vi, naše najhrabrije i najvrednije žene, naučnim rezultatima, društvenim liderstvom i umetnošću osvetlite put dolazećih žena i devojaka u nauci. Hvala na toj misiji – naveo je Milošević.

Prisutnima se obratila i Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

– Život nije jednostavan ni za koga. Pa kako se onda s tim nositi? Moramo istrajavati i, iznad svega, verovati u sebe. Moramo verovati da smo obdareni za nešto i da to svakako mora biti dostignuto. Sledeći ovu misao, naše je da istrajemo u nastojanjima da se razbiju predrasude i uklone prepreke za mnogo veću zastupljenost žena i devojaka u nauci. I da verujemo da će ta nastojanja dati odgovarajući rezultat – istakla je Miloševićeva.

Akademkinja Jasmina Grković Mejdžor govorila je o životnim ulogama i profesionalnim dostignućima najznačajnijih naučnica kroz istoriju, od antičkih vremena do danas.

– Vrata nauke su danas širom otvorena za nas žene. Međutim, naš zajednički cilj nije da se prekrajamo po polovima, već da u situaciji jednakih prava i mogućnosti više ne bude važno kojem polu pripadamo, već da jedino merilo u nauci, na dobrobit svih nas, bude kvalitet – rekla je Jasmina Grković Mejdžor.

Dekanica Medicinskog fakulteta u Novom Sadu prof. dr Snežana Brkić, istakla je da celokupno srpsko zdravstvo počiva na ženama i ukazala na podatak da je na tom fakultetu čak 80 odsto studentkinja.

Na svečanosti je izveden umetnički program Kristine Jevtović, pijanistkinje i studentkinje sa invaliditetom Akademije umetnosti, čijim je upornim i principijelnim zalaganjem, uz finansijsku podršku Pokrajinske vlade, promovisana izgradnja lifta za studente sa invaliditetom na Akademiji, kao i prilagođavanje drugih prostorija njihovim potrebama.

Ujedinjene nacije proglasile su 11. februar za Međunarodni dan žena i devojaka u nauci s ciljem ravnopravnog učešća žena i devojaka u naučnim krugovima.

Globalno, žene su i dalje manje plaćene, ređe napreduju, dobijaju manje projekata i češće napuštaju karijeru u nauci od muškaraca koji su jednako kvalifikovani. Prema podacima UNESKO-a (2014–2016), samo oko 30 odsto devojaka bira studije u oblastima nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike. Po toj statistici vrlo mali broj devojaka studira informaciono-komunikacione tehnologije (tri odsto), prirodne nauke, matematiku i statistiku (pet odsto) i inženjerstvo (osam odsto).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *