PROGLAŠENI POBEDNICI 33. FESTIVALA NOVE RUSINSKE PESME „RUŽIN VRT“

Zabava

U Srpskom narodnom pozorištu, sinoć je održan 33. festival nove rusinske pesme „Ružin vrt”, u organizaciji Radio – televizije Vojvodine. U takmičarskom delu predstavljeno je petnaest novih kompozicija, u pratnji četrdeset muzičara, dva orkestra RTV: Velikog narodnog i Velikog tamburaškog orkestra, i time je obogaćena kulturna riznica rusinskog naroda, koja sada broji oko 500 pesama.

„Ružin vrt“ otvorio je Jožef Klem, vršilac dužnosti generalnog direktora Radio- televizije Vojvodine: „Ako se upitamo koja je to snaga koja nas već 33. put dovodi na ovaj divan festival nove rusinske pesme, shvatićemo da je to, ništa drugo, nego ljubav. Ljubav prema tradiciji, ljubav prema jeziku koji je najdragocenije nasledstvo od predaka i ujedno najvredniji poklon našim potomcima.“

Stručni žiri u sastavu: Snežana Janjušević, Bojan Trenkić, Đura Budinski, Senka Stanković i Blaženka Homa Cvetković izabrao je pobednike Festivala.

Prvu nagradu žirija za kompoziciju dobila je Agneta Timko Mudri za pesmu „Твой ошмих“ koju je izvela Nevena Stankov. Agneti je, takođe, pripala i druga nagrada žirija, ali za numeru „Нови дзень“ koju je izvela Darina Mihnjak.

Treća nagrada žirija za kompoziciju otišla je u ruke Tatjane Kolesar Gvojić za numeru „Любов виберам“. Upravo ta pesma nagrađena je i za najbolji aranžman za koji je zaslužan Ervin Malina, ali i za najbolji tekst koji potpisuje Miroslava Daždiu.

Najbolju interpretaciju izvela je Nevena Stankov koja je otpevala pobedničku numeru „Твой ошмих“.

Najbolja pesma po izboru publike, ove godine je „Любов виберам“ koju je izvela Tanita Hodak.

U revijalnom delu festivalske večeri, publika se podsetila dosadašnjih festivalskih hitova „Ružinog vrta“.

Snimak cele festivalske večeri možete pogledati na sajtu rtv.rs u odeljku Odloženo gledanje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *