MITROVČANKA SLAĐANA MILENKOVIĆ NA MEĐUNARODNOM SKUPU DRUŠTVA ZA ANTIČKE STUDIJE SRBIJE

Gradske vesti

Prof. dr Slađana Milenković iz Sremske Mitrovice uzela je učešće na nedavno održanom 14. međunarodnom skupu Društva za antičke studije Srbije, „Antika i savremeni svet” na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Ovogodišnja tema bila je „Pitanje istine i slobode, zakona, pravde i demokratije kod antičkih autora i u poznijoj tradiciji”, a, kao i uvek skup je bio interdisciplinarnog karaktera, te je među učesnicima bilo istoričara, filologa, pravnika, istoričara umetnosti…

Skup su pozdravnim rečima otvorili prof. dr Mirko Obradović sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u ime Društva za antičke studije Srbije, i doc. dr Nina Kršljanin, prodekan za nauku, u ime Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Rad skupa odvijao se u više sesija, o temama recepcije antike, istorije umetnosti, istorije nauke i istorije, te su bili izloženi referati o antičkim moralnim primerima u srpskim dečjim i školskim časopisima u XIX veku. Mitrovčanka, prof. dr Slađana Milenković izlagala je svoj rad o mitologizacija u poeziji Branka Miljkovića, na poziv prof. dr Ksenije Maricki Gađanski dala je i kraći prikaz izložbeo fascinantnom avarskom zlatnom pojasu izloženom u Muzeju Srema (koji je ove godine prvi put prikazan javnosti, iako je pronađen 1992. godine, zbog konzervacije, ali i spora oko vlasništva).

Skup je trajao dva radna dana, tokom kojih su plenarna predavanja održali, prvog dana prof. dr Nemanja Vujčić sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a drugi dan otvoren je plenarnim predavanjem u koautorstvu prof. dr Konstantina Kalahanisa sa Njujork Koledža u Atini, prof. dr Evangelije Panu sa Nacionalnog i kapodistrijskog univerziteta u Atini i dr Milana S. Dimitrijevića sa Astronomske opservatorije u Beogradu.

Bilo je reči i o antičkim uticajima u zidnom slikarstvu zadužbina srednjovekovnih srpskih vladara pod uticajem „renesanse Paleologa”, o Drimakovom kraljevstvu robova na Hiosu, o istorijskoj i konceptualnoj evoluciji pojma vremena od Aristotela do Ajnštajna, o Platonovoj kritici demokratije i njegovim slikama različitih tipova vladavine i tipova ličnosti, o predstavi polulegendarne ličnosti Minosa i minojske talasokratije u delima grčkih istoričara, o ozloglašenom Kleomenu iz Naukratisa, Aleksandrovom nomarhu (a možda i satrapu) Egipta, i njegovom položaju… Skup je obuhvatio i duge i plodne diskusije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *