TESTIRAJ SE NA HEPATITIS B i C

Zdravlje

Svetski dan hepatitisa obeležava se svake godine 28. jula kako bi se podigla svest o virusnom hepatitisu, koji izaziva upalu jetre i dovodi do teških bolesti i raka jetre. Obeležavanje ovog dana predstavlja priliku da se ulože dodatni napori da se primeni prva globalna strategija za odgovor zdravstvenog sektora na virusne hepatitise razvijena od strane Svetske zdravstvene organizacije (SZO), te da se pomogne državama članicama da postignu konačni cilj – eliminaciju hepatitisa kao važnog javnozdravstvenog problema do 2030. godine.

Svet se trenutno suočava sa novom pojavom neobjašnjivih akutnih infekcija hepatitisa koje pogađaju decu. SZO, zajedno sa naučnicima u pogođenim zemljama, radi na razumevanju uzroka ove infekcije za koju se čini da ne pripada nijednom od poznatih pet tipova virusa virusnog hepatitisa: A, B, C, D i E. Ova nova epidemija stavlja fokus na hiljade akutnih infekcija virusnim hepatitisom koje se javljaju kod dece, adolescenata i odraslih svake godine.

Većina akutnih infekcija hepatitisom izaziva blagu bolest, pa čak i ostaju neotkrivene, ali u nekim slučajevima mogu dovesti do komplikacija i biti fatalne. Samo u 2019. godini, procenjeno je da je oko 78.000 smrtnih slučajeva širom sveta bilo posledica komplikacija akutnih infekcija hepatitisom A do E.

Globalni napori daju prioritet eliminaciji infekcija hepatitisom B, C i D. Za razliku od akutnog virusnog hepatitisa, ove tri infekcije izazivaju hronični hepatitis koji traje nekoliko decenija i kulminira sa preko 1,1 milion smrtnih slučajeva godišnje od ciroze i raka jetre. Ove tri vrste hroničnih hepatitisa su odgovorne za preko 95% smrtnih slučajeva od hepatitisa.

Na Svetski dan hepatitisa 2022. SZO ističe potrebu za boljim pristupom lečenju i nezi, bez obzira na vrstu hepatitisa koji osobe imaju. SZO ima za cilj da postigne eliminaciju hepatitisa kao javnozdravstvenog problema do 2030. godine. Da bi se to postiglo, SZO poziva zemlje da postignu specifične privremene ciljeve do 2025. godine:
• smanjenje novih infekcija hepatitisom B i C za 50%
• smanjenje smrti od raka jetre za 40%
• da 60% ljudi sa virusom hepatitisa B i C bude dijagnostikovano, i
• da 50% onih koji ispunjavaju uslove dobijaju odgovarajući tretman.

Kao podršku kampanji koja se realizuje pod sloganom „Hepatitis ne može da čeka”, SZO je dala sledećih pet ključnih poruka povodom Svetskog dana hepatitisa 2022. godine:

  1. Uspostaviti visokokvalitetne usluge za pacijente obolele od virusnih hepatitisa
  2. Omogućiti negu pacijentima obolelim od virusnih hepatitisa bliže mestu stanovanja
  3. Promovisati testiranje
  4. Integrisati i povezati negu pacijenata obolelih od virusnih hepatitisa sa postojećim zdravstvenim službama
  5. Ojačati zdravstvene sisteme.

Epidemiološke karakteristike virusnih hepatitisa B i C u Republici Srbiji

U 2021. godini prijavljeno je 118 slučajeva hepatitisa (0,02% svih zaraznih bolesti) što je neznatno niže u odnosu na registrovane slučajeve u 2020. godini (134), odnosno osmina u poređenju sa 2013. godinom, kada je registrovan najveći broj slučajeva u posmatranom desetogodišnjem periodu (1112). Tokom 2021. godine u Republici Srbiji prijavljena su dva smrtna ishoda, i to oba od hroničnog virusnog hepatitisa C. Ista stopa mortaliteta (0,03/100.000 stanovnika) zabeležena je i 2019. godine.
U 2021. najniži rizik obolevanja od hepatitisa B i C je, kao i prethodnih godina, registrovan kod dece uzrasta do 14 godina, a najviši rizik je registrovan u uzrasnim grupama 30–39 godina i 40–49 godina.

Tokom prvih šest meseci 2022. godine ukupno je prijavljeno 55 slučajeva virusnih hepatitisa B i C, bez registrovanih razlika u odnosu na isti period prethodne godine. Dominiraju hronične infekcije, pogotovo hronični hepatitis C (23 slučaja), zatim sledi hronični hepatitis B (18 slučajeva), koji zajedno čine 75% svih prijavljenih virusnih hepatitisa. Akutni oblik hepatitis C infekcije tokom prvih šest meseci je registrovan kod četiri osobe, a akutni hepatitis B kod 10 osoba. Distribucija prijavljenih slučajeva virusnih hepatitisa u prvih šest meseci ove godine ukazuje na sporadično javljanje obolevanja u svim okruzima na teritoriji Republike.

Virusne hepatitise B i C je moguće sprečiti, lečiti, a u slučaju hepatitisa C moguće je i izlečenje. Uzimajući u obzir prirodan tok bolesti koja u dužem periodu može proticati bez simptoma, ključno je smanjiti rizik za prenošenje ovih krvnoprenosivih infekcija. Osnovne mere su pravilna higijena ruku, korišćenje lične zaštitne opreme i adekvatno sterilisanih instrumenata pružalaca kozmetičkih (tetoviranje, pirsing, trajna šminka, kozmetičke procedure, manikir, pedikir i dr.) i medicinskih usluga. Podjednako su važne i lične mere zaštite poput korišćenja ličnog pribora za higijenu, sterilnog pribora za injektiranje psihoaktivnih supstanci, izbegavanje nezaštićenih seksualnih odnosa i određenih kozmetičkih usluga.

Povodom Svetskog dana hepatitisa u periodu od 28. jula do 22. avgusta biće omogućeno besplatno i anonimno savetovanje i testiranje testovima za hepatitis B i C, bez lekarskog uputa. Testiranje će biti organizovano u savetovalištima zavodima za javno zdravlje u organizaciji Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” i mreže instituta i zavoda za javno zdravlje.

Pri Centru za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica svakog radnog dana od 8 do 14 časova otvoreno je Savetovalište za HIV, hepatitise i polno prenosive infekcije u kome je moguće testiranje na HIV i hepatitise bez potrebe za identifikacijom (pri testiranju se koristi šifra). Kontakt telefon savetovališta je 022/618-691.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *