PREDSTAVA „TAMO, DALEKO…“ PRED MITROVČANIMA 24. NOVEMBRA

Kultura

U subotu, 24. novembra sa početkom u 20 časova u pozorištu „Dobrica Milutinović“ biće izvedena prva repriza predstave „Tamo, daleko…“, rađena po motivima drame „Milica Nikolićeva“.
Prevod, adaptaciju, režiju i scenografiju potpisije Miroslav Benka.
Podsetimo, Pozorište „Dobrica Milutinović“ iz Sremske Mitrovice je realizovao ovu predstavu u saradnji sa Slovačkim pozorištem „Vladimir Hurban Vladimirov“ iz Stare Pazove i SKUS „Heroj Janko Čmelik“.
Dešava se u školskom stanu uvaženog učitelja Nikolića, u Sremu, od Bogojavljanja, 19. januara do kraja oktobra, 1918. godine. U predstavi igraju Aleksandar Bako, Jelena Janković, Helena Pop Lazić, Vladimir Balašćak, Nikola Janošević, Igor Piskla, Jovan Miljević, Zdenko Kožik i učenice: Tatjana Babinka i Mia Jašo. Projekat su podržali Grad Sremska Mitrovica i Opština Stara Pazova
Vladimir Konstantin Hurban, slovački evangelički sveštenik, dramski pisac, libretista, pedagog i neumorni putnik – posvećenik teatra (Stara Pazova, 4. avgusta 1884 – Stara Pazova, 28. 09. 1950) rođen je u svešteničkoj porodici, od oca Vladimira Hurbana, takođe evangeličkog sveštenika, otuda bio je poznatiji kao Vladimir Hurban Vladimirov, ili pod skraćenicom VHV. Osnovnu školu završio je u Staroj Pazovi, kod svog oca. Gimnaziju je pohađao u Vinkovcima i Zagrebu, a teologiju je studirao u Beču i Bratislavi.

Njegove drame izvođene su na scenama Slovačkog narodnog pozorišta, adaptirane i emitovane za Slovački radio i TV u Brtislavi, u Pozorištu „Jonaša Zaborskog“ u Prešovu, Pozorištu „Slovačkog narodnog ustanka“ u Martinu, Pozorištu „J. G. Tajovskog“ u Zvolenu i dr. Njegove drame i operete su uglavnom postavljali amateri u Srbiji i Slovačkoj.
Hurbanovu dramu u tri čina „Milica Nikolićeva“, koju smo za ovu priliku adaptirali pod nazivom „Tamo daleko…“, prvi put izvodi jedno profesionalno pozorište u njegovom rodnom Sremu i Srbiji. Scena Slovačkog pozorišta VHV u Staroj Pazovi sa ponosom nosi njegovo ime i jedna je od najuspešnijih u bivšoj Jugoslaviji i Srbiji.
Antiratna drama Vladimira Hurbana Vladimirova dešava se u Sremu krajem I Sv. Rata, 1918. godine od Bogojavljanja do kraja oktobra i dolaska oslobodilaca. Komad je napisan u duhu ljubavne drame između austro-ugarskog oficira, nasilno mobilisanog, fon Vethofa, slovenskog porekla iz roda Kašuba, i slobodoumne, obrazovane Milice, sinovice učitelja Nikolića, koja se bori za bolje ime svoje zemlje, ali u toj borbi podlegne pod snažnim uticajem svog srca.
Drama obiluje temama patriotizma i antiratnom tematikom i u najplemenitijem smislu veliča pobedu ljubavi. Praizvođenje je doživela 1934. godine u Slovačkom narodnom pozorištu u Bratislavi. Ovo će biti njeno prvo izvođenje u autorovom rodnom Sremu.
Ova predstava je ujedno i memento i pledoaje da je mir u Evropi i mimo svih centripetalnih sila u politici, najsnažnija ideja bez alternative.
Cena ulaznice iznosi 500 dinara, a za učenike, studente i penzionere ona košta 300 dinara. Sve informacije i rezervacije ulaznica možete dobiti na broj: 022/615-115.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *