DECA TREBA DA VERUJU POLICIJI

Obrazovanje

Pripadnici Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici, od ove školske godine, realizuju preventivni projekat “Osnovi bezbednosti dece” i u prvom razredu osnovnih škola na području celog Srema. Njime je obuhvaćeno 2.660 đaka prvaka na području cele Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici. Danas je u Osnovnoj školi “Jovan Jovanović Zmaj” u Sremskoj Mitrovici održan čas na temu “Šta radi policija i zajedno protiv nasilja”.
– Prezentacije i predavanja su i slikom i rečima prilagođeni najmlađim polaznicima. Cilj ovakve vrste komunikacije sa decom je upoznavanje policije – šta radi, kako izgleda, koji su njeni zadaci – da štiti, čuva, pomaže deci i odraslima, kontroliše saobraćaj, čuva javni red i mir i sprečava sve oblike kriminala. Takođe, kroz dijalog sa decom o tome šta je drugarstvo a šta nije, ističu se pozitivni i prihvatljivi oblici ponašanja u školi, na ulici, na internetu kao što su lepo ponašanje i međusobno pomaganje – izjavila je Željka Avrić, portparol Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici.
Izuzetno je važno uspostavljati i razvijati poverenje dece u policiju i policajca. Oni dobro znaju školske policajce i druge policijske službenike koji odlaze u njihove škole, imaju poverenja u njih i uvek mogu da im se obrate za savet ili pomoć. Ovakvi neposredni kontakti i druženja sa decom dobro utiču na razvijanje bezbednosne kulture učenika i usvajanje pozitivnih modela ponašanja.
U slučaju da imaju neki problem, deca pre svega treba da se obrate roditeljima, učiteljici ili razrednom starešini, koji će se po potrebi, obratiti policiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *