FRANCUSKI FILMSKI KARAVAN STIŽE I U MITROVICU

Kultura

U saradnji sa „Francuskim institutom u Srbiji” i u okviru „Francuskog filmskog karavana”, Centar za kulturu „Sirmijumart” organizuje projekcije francuskih filmova. One će se održati u Art klubu „Sirmijumarta”. Svaka počinje u 19.00 sati, a ulaz se ne plaća.

Ljubitelji sedme umetnosti moći će da pogledaju četiri filma, iz Ciklusa „Glumice”, u kojima su glumile čuvene filmske dive Romi Šnajder i Žana Moro. To su filmovi  „Cezar i Rozalija” (21.01.2019. godine, ponedeljak), „Pakao” (22.01.2019. godine, utorak), „Žil i Džim” (23.01.2019. godine, sreda) i „Lift za gubilište” (24.01.2019. godine, četvrtak).

Romi Šnajder i Žana Moro bile su dve gotovo mitske ličnosti francuskog filma, talentovane i karakterne žene.

Romi Šnajder ima iza sebe obimnu filmografiju koja sadrži neke od važnih francuskih filmova. Nakon 35 godina od njene tragične smrti u 42 godini, ona zauzima značajno mesto u francuskim srcima i ostaje upamćena po profesionalnosti i višestrukom talentu.

Žana Moro, ikona novog talasa, bila je takođe značajna ličnost filma. Igrala je kultne uloge, obeležavajući francusku muziku i pozorište. Feministkinja od početka, ostaće zauvek u istoriji francuskog i međunarodnog filma. Romi Šnajder i Žana Moro su glumile samo jednom zajedno: u filmu „Proces”, koji je režirao Orson Vels.

Evo i pregled kratkih sinopsisa za filmove koji će biti prikazani u Sremskoj Mitrovici.

21.01.2019. godine, ponedeljak

„Cezar i Rozalija” – „César et Rosalie” (1972. godina, 110’)

Režija: Klod Sote

Igraju: Romi Šnajder, Iv Montan, Sami Frej

Otkako se razvela od Antoana, Rozalija živi sa Cezarom. Iz veze sa Antoanom ima kćerku koja predstavlja jedinu vezu između njih dvoje. Kada se pojavi David, njen bivši ljubavnik, Rozalija se ponovo zaljubljuje. Shvatajući da će mlada žena da ga napusti, Cezar predlaže Davidu da živi sa njima. Dva muškarca ubrzo postaju veliki prijatelji.

22.01.2019. godine, utorak

„Pakao” – „L’Enfer” (2009. godina, 94’)

Režija: Anri-Žorž Kluzo

Igraju: Romi Šnajder, Serž Ređijani

Anri-Žorž Kluzo 1964. godine počinje snimanje filma „Pakao” sa Romi Šnajder i Seržom Ređanijem. Film priča priču o menadžeru hotela koji je bolesno ljubomoran na svoju ženu. Međutim, nakon tri nedelje se režiser razboleo i snimanje je prekinuto. Ovo filmsko iskustvo je ugledalo svetlost dana 2005. godine,  kada su Serž Bromberg i Ruksandra Medrea prikazali 185 filmskih traka. Ovaj video zapis ima dva dela. Prvi prikazuje snimanje filma sa svedočenjima tehničara i glumaca poput Kosta-Grava i Katrin Alegre, a drugi se tiče samog filma.

23.01.2019. godine, utorak

„Žil i Džim” – „Jules et Jim” (1962. godina, 105’)

Režija: Fransoa Trifo

Igraju: Žana Moro, Oskar Verne, Anri Ser

Radnja filma se odvija u periodu od 1912. do 1933. godine, a glavni junaci su Nemac Žil i Francuz Džim. U Parizu se obojica zaljubljuju u Ketrin i trojac postaje nerazdvojno društvo, odlučno u nameri da živi život punim plućima bez obzira na rat koji besni oko njih. Kada Žil izjavi svoju ljubav Ketrin, Džim odluči da se povuče,  uprkos svojim vlastitim osećanjima. Žil i Ketrin se venčavaju i dobijaju kćerku. Međutim, Ketrin je i dalje zaljubljena u Džima.

24.01.2019. godine, četvrtak

„Lift za gubilište” – „Ascenseur pour l’échafaud” (1958. godina, 88’)

Režija: Luj Mal

Igraju: Žana Moro, Moris Rone, Žorž Pužuli

Žilijen Tavernije je uspešni biznismen koji je u emotivnoj vezi sa šefovom suprugom. Njih dvoje odlučuju da ubiju njenog muža i da taj čin prikažu kao samoubistvo. Nakon ubistva, Žilijen ustanovi da je zaboravio da ukloni jedan od tragova. Vraća se, ali ostaje zarobljen u liftu. U isto vreme, mladić i devojka iz susedstva mu ukradu automobil. Njih dvoje će, sticajem okolnosti, počiniti zločin za koji će biti okrivljen Žilijen.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *