780 PROTIVGRADNIH RAKETA ZA ZAŠTITU USEVA

Poljoprivreda

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević je, u prisustvu direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda, prof. dr Jugoslava Nikolića, predao Radarskom centru „Fruška gora“ na korišćenje 780 protivgradnih raketa za sprovođenje zaštite poljoprivrednih useva na teritoriji AP Vojvodine.

Sekretar Radojević je istakao da Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, u neposrednoj saradnji sa Republičkim hidrometerološkim zavodom, koji je nadležni organ za organizovanje i sprovođenje mera protivgradne odbrane, realizuje ovu meru i da je za tu namenu izdvojio 30 miliona dinara, što je za 50 odsto više nego prošle godine.

„Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu već treću godinu intenzivno radi na unapređivanju sistema odbrane od grada u našoj pokrajini, i realizuje meru za nabavku protivgradnih raketa. Republički hidrometorološki zavod kome smo ih ustupili će, u skladu s potrebama na terenu, distribuirati ove rakete ka tri radarska centra u Vojvodini – Fruškoj gori, Bajši i Samošu“, istakao je Radojević.

On je izneo očekivanja da će, sa ovim značajnim brojem protivgradnih reketa, šteta koja može da nastane od grada, biti svedena na minimum.Govoreći o značaju mere protivgradne zaštite koju Sekretarijat sprovodi, Radojević je ovome u prilog izneo i procene Državne revizorske institucije, koje govore da su štete od grada, u prethodne tri godine, iznosile nešto preko 6,2 milijarde dinara. Od toga je procena da je šteta koja je nastala u poljoprivredi na teritoriji cele Republike Srbije bila 5,8 milijardi dinara.

Radojević je izneo i da je Pokrajinski sekrtarijat, u cilju unapređenja protivgradne zaštite, pokrenuo i postupak izrade dve projektno-tehničke dokumentacije u vezi sa uspostvljanjem automatskih lansirnih stanica. Reč je o modelu koji već sprovodi resorno ministarstvo u saradnji sa Hidrometerološkim zavodom. Prvi korak će biti sproveden u okviru Radarskog centra na Fruškoj gori, imajući u vidu, kako je Radojević istakao, njegov zanačaj na celokupnu poljoprivrednu proizvodnju koju pokriva, a reč je o voćarskim, povrtarskim i vinogradarskim kulturama.

Resorni sekretar je još naveo da Sekretarijat kao podršku poljoprivrednicima sprovodi i meru u oblasti nabavke protivgradnih mreža, kako bi se neposrednim poljoprivrednim proizvođačima omogućilo da isto tako zaštite svoje useve, pre svega reč je o voćarskim kulturama.Kako je rekao, i ova mera se uspešno sprovodi i već za narednu nedelju najavio potpisivanje ugovora sa korisnicima ovih sredstava.

Dr Radojević je istakao da će Pokrajina nastaviti sa ovakvim sistemom ulaganja u želji da sačuva useve na svojoj teritoriji.

Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda, prof. dr Jugoslav Nikolić je potvrdio da država Srbija zajedno sa Pokrajinskom vladom na tri načina pomaže u sprovođenju protivgradne zaštite.Prvi je kroz sistem odbrane od grada, drugi kroz subvenciju za nabavku protivgradnih mreža i treći putem subvencije u osiguranja. On je ukazao da država čini svi mogući napore, kako bi individualni poljoprivrednici zaštitili svoju proizvodnju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *