JOŠ JEDNA USPEŠNA NOĆ MUZEJA U GRADU NA SAVI

Gradske vesti

U okviru tradicionalne manifestacije „Evropska Noć muzeja“, koja se ove godine održava u sklopu događaja „Muzeji za 10“, a obuhvata Nacionalnu nedelju muzeja, Međunarodni dan muzeja i Evropsku noć muzeja, u Sremskoj Mitrovici je održana nekolicina zanimljivih kulturnih događaja.

Kulturne ustanove otvorile su vrata svim posetiocima do kasno u noć, pripremajući niz izložbi, predavanja i radionica. U Muzeju Srema posetioci su, pored stalne postavke na obe lokacije, imali priliku da prisustvuju izložbi „U vihoru rata – oružje i vojna oprema na teritoriji Srema“, kao i promociji table-top igara, a održano je i predavanje Alekse Teodorovića, pod nazivom „Šta je novo u svetu dinosaurusa?“.

U Galeriji „Lazar Vozarević“ otvorene su dve nesvakidašnje izložbe. Trojica mladih mitrovačkih umetnika prikazali su ambijentalnu instalaciju, dok su na tavanu Galerije izložene autentične slike na daskama i razni predmeti i ukrasi rađeni od drveta izvađenog iz reke Save.

U okviru ovogodišnje Evropske Noći muzeja, održane su još i 2 izložbe fotografija, i to u Vinskom podrumu, autora Branimira Jukića, dok su u prostorijama Istorijskog arhiva Srema izložene fotografije ruskog autora Valerija Bliznjuka.

Cilj manifestacije „Evropska Noć muzeja“ je promocija kulture, upoznavanje pojedinca sa kulturnim institucijama, kao i samo približavanje istorijskog nasleđa građanima na zanimljiv i nesvakidašnji način. Vrata pomenutih ustanova će u narednih desetak dana biti otvorena, i svim posetiocima omogućiti da besplatno prođu njihovim prostorijama, veličajući tako svojim prisustvom kako i njihov, tako i sam značaj izloženih predmeta.

Darko Dumančić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *