13. TURNEJA SLOBODNE ZONE 2019 U SREMSKOJ MITROVICI

Gradske vesti

Sedam najboljih filmova sa  14. festivalskog programa filmskog festivala “Slobodna Zona”, po izboru publike i selektora festivala, u Sremskoj Mitrovici će biti prikazani od 3. do 9. juna 2019. godine. Organizator Filmskog festivala “Slobodna Zona” u Sremskoj Mitrovici i ove godine je Pozorište “Dobrica Milutinović” uz pomoć Galerije “Lazar Vozarević” gde će filmovi biti prikazivani. Ulaz na sve projekcije je besplatan, a projekcije počinju od 21:00. 

Predvodnik ovogodišnjeg izbora je film koji je otvorio novembarski festival u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, a koji će biti prikazan u ponedeljak 3. juna 2019. godine od 21:00. U pitanju je igrani film o ruskom novom talasu – “Leto”, koji oslikava ljubav, bunt i rokenrol u socijalističkom Lenjingradu osamdesetih.

Zatim, u utorak 4. juna 2019. godine od 21:00, sledi igrani film Tri licaDžafara Panahija, o mladoj Iranki kojoj roditelji ne dozvoljavaju da studira glumu, već bi u skladu sa tradicijom trebalo da se uda. 

Još jedan svetski hit koji Turneja Slobodne Zone donosi na svoj repertoar i koji filmska kritika naziva i novom Kazablankom, je film “Tranzit” najpoznatijeg nemačkog reditelja Kristijana Pecolda, o izbeglici iz Nemačke koji preuzima identitet ubijenog francuskog pisca i pokušava da pronađe njegovu ženu. Ovaj film je na repertoaru u sredu 5. juna 2019. godine od 21:00.

Publika u našem gradu će u četvrtak 6. juna 2019. godine od 21:00, imati priliku da pogleda i igrani film “Kapetan” o  mladom nemačkom vojniku koji u poslednjim danima rata preuzima identitet nacističkog oficira i postaje monstruozni zločinac.

Zatim, u petak 7. juna 2019. godine od 21:00, švedski dokumentarac “Bergman: godina života” o godini kada je Imngmar Bergman, jedan od najgenijalnijih reditelja svih vremena bio u zamahu svoje karijere i snimio dva remek dela, a režirao četiri pozorišna komada. 

Idealan za mlađu publiku (12+), ali i za odrasle je igrani film “Najbolji ortaci” o Ambersonu koji pomaže najpopularnijem dečku u školi da osvoji ćerku novog profesora francuskog jezika. Ovaj film je na repertoaru u subotu 8. juna 2019. godine od 21:00 sat.

Ovogodišnju Turneju završavamo u nedelju 9. juna 2019. godine od 21:00 sat kada j na repertoaru film koji je na festivalu u Kanu proglašen za dokumentarac godine i koji je osvojio Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film. U pitanju je film  “Srbenka”Nebojše Slijepčevića, koji se osvrće na događaj 1991. kada je u centru Zagreba ubijena dvanaestogodišnja devojčica srpske nacionalnosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *