HUMANITARNA POMOĆ IZ VOJVODINE ZA STANOVNIŠTVO KOSOVA I METOHIJE

Reportaže

Humanitarna pomoć za stanovništvo na Kosovu i Metohiji, koju je Pokrajinska vlada donirala Eparhiji raško-prizrenskoj, upućena je iz magacina Gradske organizacije Crvenog krsta u Petrovaradinu, u prisustvu predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića.

Novi kontingent pomoći koji sadrži namirnice i sredstva za higijenu, u vrednosti od 5,5 miliona dinara, a namenjen je nesmetanom funkcionisanju narodnih kuhinja na Kosovu i Metohiji i socijalno ugroženim porodicama koje nisu u mogućnosti da same obezbede egzistenciju.

„Važno je da ovih dana i nedelja budemo aktivni zbog krize koju su izazvale privremene vlasti u Prištini, koja se tiče snabdevanja prodavnica, posebno na severu KiM“, kazao je Mirović i pozvao i druge državne organe, lokalne samouprave, preduzeća i pojedince da se pridruže ovoj akciji.

On je naveo da je Crveni krst stalno na dežurstvu, te da i može da organizuje ovakve akcije u budućnosti, a Eparhija raško-prizrenska ima načina da pomoć distribuira i dovoljan broj onih kojima je ova pomoć potrebna.

Dragan Lazić, sekretar Crvenog krsta Novog Sada, kazao je da Crveni krst aktivno na mesečnom nivou upućuje pomoć na KiM. On je najavio i da će u avgustu, uz podršku Pokrajinske vlade, po peti put biti organizovan boravak 50 osnovaca dece iz Kosovskog pomoravlja u Novom Sadu.

Od 2017. godine iz AP Vojvodine je stanovništvu na Kosovu i Metohiji upućena pomoć u vrednosti od oko 26 miliona dinara. Ta pomoć je između ostalog sadržala brašno, vodu, namirnice, sredstva za higijenu, školski pribor, obuću. Ove godine je Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i Bogosloviji svetih Kirila i Metodija donirano i 10 lap top računara u vrednosti od 650 hiljada dinara.

Ispraćaju pomoći prisustvovao je i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *