VOJVODINA DOBIJA GEOTERMALNE ELEKTRANE ZAHVALJUJUĆI FRANCUSKOJ

Gradske vesti

U okviru posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Republici Srbiji, danas je u Beogradu potpisan Memorandum o razumevanju između Pokrajinske vlade AP Vojvodine i Francuskog udruženja profesionalaca u oblasti geotermije (AFPG).

Memorandum su potpisali potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević i predsednik Francuskog udruženja profesionalaca u oblasti geotermije Žan-Žak Graf.

Tim dokumentom definisana je zajednička saradnja između Pokrajinske vlade i AFPG- u cilju promovisanja duboke geotermalne energije kao instrumenta u borbi protiv globalnog zagrevanja i prelaska na ekonomiju sa niskom emisijom ugljenika.

Francuska je vodeća evropska zemlja u oblasti kontinentalne duboke geotermalne energije. Na svojoj teritoriji ima više od 50 geotermalnih elektrana koje snabdevaju mreže daljinskog grejanja i na taj način snabdevaju skoro milion stanovnika. AFPG objedinjuje svo francusko znanje u oblasti geotermalne energije, a neki od njegovih članova, okupljeni u okviru klastera Geodeep, uključeni su u većinu francuskih geotermalnih elektrana, eksploatisanih ili u procesu izgradnje.

U okviru klastera Geodeep nedavno je uspostavljena saradnja francuskih i srpskih stručnjaka kako bi naglasili visok geotermalni potencijal u Srbiji. Rezultat te saradnje je projekat GOSPEL (Srpski projekat za proizvodnju toplotne i električne energije iz geotermalnog resursa), koji je većim delom finansiralo francusko Ministarstvo ekonomije i finansija, a projekat je podržala Pokrajinska vlada.

Studija je prepoznala 4 industrijska projekta u vezi sa dubokim geotermalnim vodama koja su izvodljiva na teritoriji Srbije: Subotica, Kikinda, i Sremska Mitrovica – Ruma. Reč je o projektima proizvodnje toplotne energije za snabdevanje mreža daljinskog grejanja u gradovima ili industrijskim zonama, odnosno za proizvodnju električne energije. Procenjeni kapaciteti budućih geotermalnih elektrana su između 11MWh i 17 MWh, što odgovara ukupnoj investiciji od 7 do 18 miliona evra.

Imajući u vidu potencijal obnovljivog izvora na teritoriji Vojvodine i iskustvo francuskih kompanija u ovoj oblasti, u dokumentu se navodi da je Pokrajinskoj vladi, od značaja stručna podrška AFPG-a u utvrđivanju ukupnog tehno-ekonomsko iskoristivog potencijala geotermalnih resursa AP Vojvodine kroz istraživanja koja će biti sprovedena i izradu studija o njihovim rezultatima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *