ČAROBNA FESTIVALSKA NOĆ U SREMSKOJ MITROVICI

Reportaže

Zvuci fanfara tradicionalno su najavili početak i ovogodišnjeg Festivala besedništva, dvadeset i osmi put po redu. Najbolji među leporečjem obdarenima, bili su, u Autorskoj besedi: prvo mesto pripalo je Aniti Granolić-Pravni fakultet u Banja Luci, druga je bila Marina Grujić-Pravni fakultet Univerziteza Union u Beogradu, a treća Nataša Vignjević-Kulturni centar Vrbas. U kategoriji Improvizacija, najbolji je bio Strahinja Sarić-Pravni fakultet u Beogradu, za njim Luka Ivanić-Muzička škola „Petar Krančević“, i treća, Tijana Trivić-Mitrovačka Gimnazija. U kategoriji Ex tempore, trijumfovala je Teodora Šaraba- Pravni fakultet u Banja Luci, dok je drugi bio, Stefan Dragičević. Nagradu Advokatske kancelarije „Levajac“ osvojila je Marina Grujić- Pravni fakultet Univerziteza Union u Beogradu, a Advokatske kancelarije „Jelkić“, Teodora Šaraba- Pravni fakultet u Banja Luci.

I Festival je počeo…Usledila je „Prva pitijska Pindarova oda“ u izvođenju Hora „Sirmijum kantorum“, a izveli su i ariju “Agios o Teos” (Sveti Bože). Hor je osnovan davne 1974. godine, a na prvom Festivalu besedništva 1992. godine, i narednih nekoliko godina oni, pevajući himnu Festivala, rasplamsavali su iskru svetlosti reči “Sirmium luks verbi”, tako da su i oni, zajedno sa svojim osnivačem i dirigentom, profesorom Vojislavom Bugarskim, svojevrsni rodonačelnici Festivala.

XXVIII festival besedništva „Sirmium lux verbi-Sirmijum svetlost reči“, zvanično je otovrila Dragana Milošević, sekretarka Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, informisanje i odnose s vesrskim zajednicama Autonomne Pokrajine Vojvodine. Uvodnu besedu, „Izabrani grad“ govorila je, mitrovačka pesnikinja Željka Avrić.

Besednici su se nadmetali za Venac besedništva, kopiju statuete oratora iz II veka n.e. novčane i druge vredne nagrade. Prvonagrađeni su dobili i umetničke slike od mitrovačkih slikara Ove godine članovi Odbora Festivala, odlučili su se za sledeće zadate teme: Plamen manastira, Kosova i Metohije (dr Dimitrije Stojšić); 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve; Da nema vetra, pauci bi nebo premrežili (narodna poslovica); Ne živi čovek samo o hlebu (iz Biblije); A šta je sa srcem? (Rale Damjanović) i Čovek koji ume da gleda, na svakom zidu, napraviće prozor (Ilija Tucić).


Prijavljeni besednici su iz sledećih institucija: Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, Pravni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu, Pravni fakultet Univerziteta u Novom Sadu, Pravni fakultet Univerziteta Union u Beogradu, Fakultet umetnosti Priština, sa privremenim sedištem u Zvečanu, Dekanat u Kosovkoj Mitrovici, Dramsko-recitatorski studio Kulturnog centra „Vrbas“, Kreativni studio i teatar „Gartel“ Sremska Mitrovica, Centar za nacionalnu politiku Novi Beograd, Gimnazija i ekonomska škola „Branko Radičević“ Kovin, Gimnazija „Žarko Zrenjanin“ Vrbas, Mitrovačka Gimnazija Sremska Mitrovica, SSŠ „4. juli“ Vrbas, Muzička škola „Petar Krančević“ Sremska Mitrovica, Mala crkva „Sveti Stefan“ Sremska Mitrovica.

Za oratorski venac takmičilo se 10 finalista besednika u tri kategorije: Kategorija Autorske besede, kategorija Interpretacije i kategorija Ex tempore . Takmičare je ocenjivalo Besedničko sudsko veće u sastavu: Olivera Jelkić, advokat i književnik iz Beograda, Jasna Arbanas, profesor retorike i predsednik Odbora Festivala besedništva, prof. dr Nikola Mojović, osnivač i rukovodilac Centra za retoriku i besjedništvo „Institutio oratoria“ u Banjoj Luci, prof. dr Dragutin Avramović, profesor retorike na Pravnom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu i mr Zoran Levajac, advokat iz Sremske Mitrovice.

Dok je Besedničko sudsko veće odlučivalo o tome ko je bio najbolji, mitrovačku publiku je zabavljala Ana Štajdohar sa bendom.

-28 godina postojanja Festivala je vredno svakog poštivanja. Festival Besedništva je najstariji festival u Gradu, sa najdužom tradicijom, ne samo u kod nas nego i u regionu i čini da Sremska Mitrovica nosi atribut Grada festivala. Kvalitet je nešto što je primarno za ocenu, da je naš Festival jedinstven i mi smo ponosni na to. Posebno smo srećni što je Žitni trg pun posetilaca i što je Festival besedništva i večeras opravdao svoje postojanje, rekao je Dušan Drča, direktor Festivala i Ustanove za negovanje kulture „Srem“.

XXVIII festival besedništva „Sirmium lux verbi-Sirmijum svetlost reči“, organizovala je Ustanova za negovanje kulture „Srem“ , uz suorganizaciju Turističke organizacije Grada Sremska Mitrovica. Pokrovitelji Festivala bili su Grad Sremska Mitrovica i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama APV. Predsednice festivalskog Odbora su Zorica Miščević i Jasna Arbanas, a njegov počasni predsednik je dr Dimitrije Stojšić.

Prijatelji Festivala, koji su pružili nesebičnu pomoć pri organizaciji su: Advokatska kancelarija „Levajac“, Advokatska kancelarija „Jelkić“, KPZ Sremska Mitrovica, JP „Srem-gas“ Sremska Mitrovica, JKP „Vodovod“, Pozorište „Dobrica Milutinović“, Muzička škola „Petar Krančević“, Dom učenika srednjih škola, Računovodstveni biro DOO, Vinarija Erdevik, Udruženje žena „Zlatno runo“, Miloš Svilokos, Jovanka Jejina, Srećko Radulović, Sremske novine, Sremske vesti, Sremskomitrovački portal, Sirmiuminfo, M novine, Gradska M televizija, Sremska televizija i Ozon radio.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *