GRČKE MONAHINJE U POSETI SRBIJI

Kultura

U prvim danima meseca septembra, Srbija je ugostila 40 monahinja i četiri jeromonaha iz manastira Svete Lidije Filipljanke, iz grčkog mesta Aprovalta, predvođeni Igumanom Arhimandritom Nikanorom. Ovaj manastir je za vreme trajanja akcije „Oluja“ primio i zbrinuo oko 1.500 dece i ljudi. U manastiru Svete Lidije, kršteno je oko 1.000 srpskih učenika. Godinama su kod njih utočište pronalazili Srbi, proterani iz Hrvatske, BiH, sa Kosova. Prihvatanje i odgajanje srpske dece, započeo je upokojeni Arhimandrit Teofil, a monasi i monahinje su nastavili njegovo delo. Posetu Srbiji, organizovao je magistar teologije Miloš Stojković, poverenik manastira Hilandar.

Grčke monahinje i monasi, proveli su tri dana u Srbiji. Obišli su manastire Žiču, Manasiju, Ravanicu, Studenicu i Beogradsko-karlovačku Arhiepiskopiju gde su u Hramu Svetog Save, bili posebno toplo ugošćeni.
Ovom prilikom, članice hora Udruženja srpsko-grčkog prijateljstva „Irida“ iz Sremske Mitrovice, pozvane su da ulepšaju i oplemene boravak gostiju. U prostoru Kluba poslanika u Beogradu, devojčice: Natalija Đukanović, Maša Ilić i Anja Mrvaljević,predvođene prof. Aleksandrom Garunović, izvele su splet pesama na grčkom i srpskom jeziku. Nakon njihove izvedbe, monahinje manastira Sveta Lidija, pevale su svoje pesme, tako da je ovo druženje putem muzike bilo veoma dirljivo, kako za Grke, tako i za Srbe.

Susret je bio još jedna potvrda ljubavi i poštovanja, između dva pravoslavna, bratska naroda. Gosti iz Grčke bili su oduševljeni gostoprimstvom u Srbiji, koju su napustili sa najlepšim utiscima.

A. G.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *