PROMOCIJA KNJIGA RADOVANA SREMCA 21. FEBRUARA U GALERIJI

Kultura

Svojevrsna promocija Šida i šidske istorije biće održana u Galeriji „Lazar Vozarević“ u Sremskoj Mitrovici u petak, 21. februara sa početkom u 18 časova. Istorijski arhiv “Srem” organizuje promociju knjiga Radovana Sremca o šidskom stanovništvu.

Mitrovčanima će biti predstavljena knjiga „Pravoslavno stanovništvo Šida do 1900. godine“, koja sadrži genealoške podatke za 460 šidskih pravoslavnih porodica sa skoro 20.000 imena. Nastala je na osnovu višegodišnjeg autorovog rada, a osnovu knjige čine kompletno prepisane matične knjige rođenih, venčanih i umrlih od 1762. do 1900. godine. U knjizi su date i razne sociološko-demografske analize, analize prezimena i porekla porodica.

Knjiga „Die römisch-katholische Bevölkerung von Šid / Rimokatoličko stanovništvo Šida” sadrži podatke o svim rimokatolicima svih nacionalnosti u Šidu 1770-1930. godine. U knjizi se nalazi oko 1600 rođenih, 1400 preminulih i nešto preko 600 venčanih osoba. Ovo je prva ikad objavljena monografija o rimokatoličkoj zajednici u Šidu. Knjiga je pisana na nemačkom i srpskom jeziku.

U Sremskoj Mitrovici biće promovisana i knjiga „Matričné knihy Slovenskej evanjelickej cirkvi augsburského vierovyznania v Šíde / Matične knjige Slovačke evangeličke crkve augsburške veroispovesti u Šidu”, koja sadrži podatke iz matičnih knjiga krštenih, venčanih i umrlih do 1930. godine. Delo obuhvata preko 3000 osoba iz 570 porodica iz Šida i njegovih filijala: Adaševaca, Bapske, Bačinaca, Banoštora, Batrovaca, Berkasova, Bosuta, Drenovaca, Gibarca, Gunje, Ilinaca, Iloka, pustare Inocenc (Zaravan), pustare Ivanci, Jamene, Komletinaca, Kukujevaca, Kuzmina, Lipovca, Lovasa, Martinaca, Mohova, Morovića, Privine Glave, Soljana, Sota, Sremske Mitrovice, Tompojevaca, Tovarnika, Vašice, Višnjićeva i Vrbanja. Knjiga je pisana na slovačkom i srpskom jeziku.

Knjiga „Ruski fameliї u Šidze / Rusinske porodice u Šidu“ sadrži podatke o 166 rusinskih (grkokatoličkih) porodica u Šidu od njihovog naseljavanja do 1920. godine. Osnovu rada čine kompletno prepisane matične knjige krštenih, venčanih i umrlih od 1803. godine, uz dopunu podataka iz raznih državnih popisa stanovništva, crkvenih popisa duša, domovnih protokola i tome slično. Knjiga je pisana na rusinskom i srpskom jeziku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *