KOVID – AMBULANTA U DISPANZERU NA SAVI

Gradske vesti

Po odluci Ministarstva zdravlja, od 1. aprila, kovid-ambulanta odnosno ambulanta za respiratorne infekcije i febrilna stanja radi u vremenu od 7 do 22 sata u Sremskoj Mitrovici. Građani sa simptomima korona virusa od danas mogu da idu pravo u kovid-ambulantu.

– U kovid-ambulanti pregledaju se pacijenti koji imaju respiratorne tegobe, a to su povišena telesna temperatura, kašalj, plitak dah, poremećaj osećaja ukusa i mirisa, to su sve simptomi koji mogu da upute na sumnju na pojavu infekcije korona virusom. Do sada je bilo da se obave uglavnom telefonske konsultacije, konsultacije će i dalje da postoje i predlažem pacijentima koji imaju lakše tegobe, u smislu da imaju temperaturu do 38 stepeni i grebanje u grlu, da prvo pozovu telefonom lekara koji će biti dežuran ovde u kovid-ambulanti, pa da u skladu sa preporukama dođu na pregled u ambulantu, da bi smanjili kontakt između osoblja i međusobni kontakt pacijenata, da bi sprečili širenje zaraze – navodi dr Adil Elhag, načelnik Opšte medicine Doma zdravlja Sremska Mitrovica.

Za sva pitanja i informacije dostupni su 24 časa telefoni kol-centra za respiratorne infekcije 064/8770-581, 064/8770-563, 064/8770-576, 022/615-820.

Centar za respiratorne infekcije je sa posebnim spoljnim ulazom i fizički je odvojen od ostalih odeljenja. Kako izgleda prijem pacijenta objasnio je dr Elhag:

-Pacijent prvo pozvoni na ulaz, to se zove Crvena zona, sestra kratko uzme anamnezu ako ima neku respiratornu infekciju daje mu masku, i provodi ga putem označenim crvenim do lekara. Lekar pregledom utvrđuje njegovo zdravstveno stanje, ako postoji potreba za laboratorijom i za rendgenom pluća, zove se prijemno, tj. urgentni bolnički prijem koji se obaveštava, pacijent se upućuje tamo, dolazi na prijem i oni ga dalje sprovode na dodatnu dijagnostiku i dalje do infektologa – navodi dr Elhag.

Zaštitnu opremu medicinsko osoblje koje radi u ovom Centru dobilo je jednim delom od Pokrajinskog sekretarijata, delom od lokalne samouprave i delom iz sopstvenih sredstava. Dobili su kompletnu zaštitnu opremu po kriterijuma Svetske zdravstvene organizacije za borbu protiv zaraznih bolesti. Lekari i sestre u Respiratornom centru zaštićeni su vizirom i zaštitim maskama, rukavicama i skafanderima za jednokratnu upotrebu.

Pacijenti će moći da se jave i dok je na snazi zabrana kretanja, saopštili su iz Ministarstva zdravlja, neće biti problema oko dolaska i povratka nakon 17 sati jer će pacijenti imati neophodnu dokumentaciju za kretanje tokom tog perioda.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *