SRBIJA NEĆE ZABORAVITI NIJEDAN ZLOČIN, PORUČIO PREDSEDNIK VUČIĆ U SREMSKOJ MITROVICI

Gradske vesti

Srbija neće zaboraviti nijedan logor, niti jednu grobnicu i nijedan zločin, kao ni imena onih koji su sprovodili istrebljenje srpskog naroda, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Spomen-parka u Sremskoj Mitrovici.

Dan sećanja na žrtve ustaškog koncentracionog logora Jasenovac u Drugom svetskom ratu obeležen je u Spomen-parku u Sremskoj Mitrovici.

Predsednik Srbije je rekao da smo se predugo pravili da istoriju nemamo i da je previše toga iz nje namerno skrajnuto i zaboravljeno.

“Previše smo potcenjivali sebe i ćutali o sopstvenoj golgoti. Premalo smo pričali o Savi Šumanoviću, kojeg su podigli sa štafelaja i odveli kao taoca jer je bio Srbin i streljali ovde, na pravoslavnom groblju u Mitrovici. Biti Srbin i biti genijalan nije bilo dozvoljeno, zato su takve ubijali i zato su takve kasnije i proglašavali za pripadnike drugih naroda. A mi smo najčešće na to ćutali”, rekao je Vučić.

Predsednik Aleksandar Vučić je podsetio na reči pisca, nobelovca, ali i logoraša Elija Vizela: “Nikada neću zaboraviti ove stvari, čak i ako me osude da živim isto toliko dugo koliko i Bog lično.”

Kaže da te reči moraju da budu osnova svakog odnosa prema zločinima nad srpskim narodom.

“Neretko smo se stideli da to kažemo, neretko smo prikrivali plašeći se da nekoga ne uvredimo, plašeći se da nas neko popreko ne pogleda, ili da nam neku težu reč ne izgovori”, rekao je Vučić.

Istakao je da od otvaranja Spomen-parka 1960. godine, nijedan srpski predsednik nije tu došao.

“U našim školama, udžbenicima o ovom mestu se malo zna. U našim školama i udžbenicima ne uči se dovoljno ni o Jasenovcu, ni o našem Beogradu, ni o našoj Šumadiji, ni o našem Novom Sadu, ni o jugu, istoku i zapadu Srbije. Kako onda mislimo da oni koji su pripadnici naroda koji su počinili ta zverstva imaju drugačiji odnos prema onome što se zbivalo u Drugom svetskom ratu”, rekao je Vučić.

Naveo je da je tokom ofanzive ustaško-domobranskih snaga, u koordinaciji sa nemačkim snagama 1942. godine, NDH izvršila akciju hvatanja stanovnika po Fruškoj gori i Sremu, oni su zatim maltretirani u mitrovičkoj kaznioni, i isprebijani odvedeni na srpsko pravoslavno groblje gde su streljani, od noći 30. na 31. avgust, do 11. septembra 1942.

Rad Pokretnog prekog suda pod rukovodstvom zloglasnog Viktora Tomića, kojeg je poslao lično Ante Pavelić, prestao je sa radom 16. septembra. U toj, prvoj noći, 30. avgusta među 130 ubijenih bio je i slavni slikar Sava Šumanović.

Ustaške vlasti su na plakatima objavljivale imena osuđenih i potom ubijanih ljudi, a zverska ubistva su zatim zabeležena i filmskom kamerom.

“Nikada nećemo i ne smemo zaboraviti ni Gradinu, Jasenovac, Jadovno, Drakuliće, Motike, Šargovac, nijedan logor, nijedan nož, malj, metak, niti jednu grobnicu i nijedan zločin, kao i ni jedno jedino ime onih koji su sprovodili istrebljenje srpskog naroda. Nemamo na to prava jer bismo na taj način okrenuli glavu od istine, pravde, slobode, sopstvenog postojanja i samog Boga u čije ime su nas ubijali”, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Spomen-parka u Sremskoj Mitrovici.

Odreći se te budućnosti, zaboraviti je, znači odustati od te budućnosti, a to je ono na šta, kaže Vučić, nemamo prava. Predsednik Vučić je rekao da je Srbija danas svesna sebe i svog naroda u okruženju, ali da nema pretenzija prema bilo čemu tuđem – ne bavi se teritorijama i osvajanjima, neće nikoga da otera i nikoga ne ugrožava.

Ističe i da identitet, kulturu, istoriju, veru i sećanje priznaje drugima, ali i zadržava za sebe.

“Nećemo okretati glavu i praviti se da nam nije jasno, tako bismo osudili druge na istu sudbinu koja je nas zadesila, a ćutanje jeste zločin i jeste učestvovanje u zločinu i jeste njegovo prikrivanje i uvek se završi kako je pastor Martin Imeler prorekao: ‘Kada na kraju dođu po tebe, nema nikoga da to kaže'”, naveo je Vučić.

Da se ranije govorilo o genocidu, možda su mogle da se izbegnu nesrećne devedesete, kada je 250.000 Srba proterano iz Hrvatske i njihov broj sveden na minimum.

“Srbija i njen narod upravljaju svojom sudbinom, bez želje da upravljaju sudbinama drugih i danas smo mnogo jači nego što smo bili juče i dovoljno jaki da svima bez straha i pretnji možemo da pružimo ruku”, rekao je Vučić i dodao da imamo više prijatelja nego neprijatelja i to upravo od trenutka kada smo prestali da zaboravljamo i kada smo prekinuli sa dodvoravanjima.

Zahvalio je rukovodstvu RS, narodu i ljudima kao i celoj Srbiji jer danas sa obe strane Drine, “poštujući BiH u kojoj je RS, dobro znamo da pripadamo istom narodu, nosimo srpsko ime i prezime, pravoslavni krst i istu sudbinu, da jedni bez drugih ne možemo”.

“Čuvaćemo Srbiju i graditi je i na nezaboravu onih koji su ubijeni samo zato što su nosili srpsko ime i prezime”, poručio je Vučić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *