MIRI BANJAC NAGRADA „PAVLE JOVANOVIĆ“

Kultura

Dobitnica Pokrajinskog priznanja u oblasti umetnosti „Pavle Jovanović“ za 2019. godinu jeste dramska umetnica Mira Banjac, a Pokrajinskog priznanja u oblasti nauke „Milutin Milanković“ prof. dr Biljana Škrbić, redovni profesor na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, odlučila je jednoglasno Komisija za dodelu pokrajinske nagrade i pokrajinskih priznanja.

Dramsku umetnicu Miru Banjac, koja je brojnim ulogama u pozorištu, na filmu i televiziji u prethodnih više od šest decenija dala ogroman doprinos razvoju umetnosti i kulture, za laureata priznanja „Pavle Jovanović“ predložili su Srpsko narodno pozorište i Sterijino pozorje.

S druge strane, prof. dr Biljanu Škrbić, koja je redovni profesor na Tehnološkom fakultetu od 1996. godine, za doprinos ugledu i prepoznatljivosti te visokoobrazovne ustanove i Univerziteta u Novom Sadu na međunarodnom nivou, prvenstveno iz oblasti interdisciplinarnog pristupa zaštiti životne sredine i analizi zagađujućih jedinjenja, za priznanje u oblasti nauke „Milutin Milanković“ predložili su prof. dr Lidija Jevrić i prof. dr Gordana Ćetković.

U obrazloženju se navodi da je Mira Banjac najpoznatija pozorišna i filmska glumica iz Vojvodine. Pozorišnu karijeru započela je 1949. godine u pozorištu u Sremskoj Mitrovici, dve decenije bila je član Srpskog narodnog pozorišta, dve sezone Narodnog pozorišta Bosanske krajine u Banjoj Luci, a od 1970. godine član je Ateljea 212 u Beogradu. Snimila je mnogobrojne radio i televizijske drame i serije kao i više od 30 filmova.

Prof. dr Biljana Škrbić je, kako je istaknuto u obrazloženju, ostvarila izuzetne doprinose u nauci. Vodeći je istraživač na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu s najvećom naučnom produkcijom. Kao rukovodilac većeg broja međunarodnih i bilateralnih projekata, ali i član upravljačkih odbora međunarodnih konzorcijuma, uspostavila je značajnu saradnju između matičnog fakulteta i mnogih prestižnih visokoškolskih ustanova i naučnoistraživačkih instituta u svetu, promovišući tehnološke nauke na međunarodnom nivou.

Na predlog Komisije, kojom je predsedavao profesor Univerziteta u Novom Sadu dr Nenad Krstić, u skladu sa Naredbom o zabrani okupljanja u Republici Srbiji na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru, Pokrajinska vlada je na današnjoj sednici donela odluku da se pokrajinska priznanja u oblasti nauke i umetnosti dodele na Svečanoj akademiji 25. novembra 2020. godine, kada će biti dodeljena pokrajinska priznanja iz oblasti kulture, obrazovanja, privrede, sporta i ravnopravnosti polova, kao i Nagrada Autonomne pokrajine Vojvodine „Mihajlo Pupin“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *