RAZVOJ SPORTA INVALIDA

Sport

Pokrajinski sekretar za sport i omladinu Vladimir Batez prisustvovao je u Inđiji egzibicionom meču u stonom tenisu za osobe sa invaliditetom, koji je organizovan kao završni korak u realizaciji projekta „Socijalna integracija kroz parasport – Parainspired“.

Projekat je finansiran sredstvima Evropske unije u okviru IPA II Programa prekogranične saradnje Srbija-Bosna i Hercegovina. Vrednost projekta je 263.000 evra, a učešće Evropske unije je 224.000 evra. Partneri u relizaciji projekta su Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, Opština Inđija i Fond evropski poslovi, a nosilac projekta je Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu.

„Benefiti ovog projekta su za nas višestruki“, istakao je ovom prilikom Vladimir Batez i dodao da je samo donacija u opremi, kroz koju se pomaže razvoj sporta invalida, u vrednosti od 74.000 evra.

„Dobili smo kombi koji je prilagođen osobama sa invaliditetom, deset invalidskih kolica, pet stolova za stoni tenis sa kompletnom opremom, kao i različite sportske rekvizite koji su podeljeni na teritoriji celog Srema. Takođe, urađeno je istraživanje o tome koje su potrebe osoba sa invaliditetom u Sremu i Bosni i Hercegovini u oblasti sporta, održan je niz edikacija sportskih stručnjaka za rad sa osobama sa invaliditetom, a objavljene su i stručne publikacije u vezi sa ovim projektom“, rekao je Batez.

„Posebno se zahvaljujem Opštini Inđija na podršci, kao i našim paraolimpijskim šampionima koji su se u projekat uključili od samog početka – Zlatku Kesleru, Borislavi Perić Ranković, Mitru Palikući i Aleksandru Jevremoviću.

On je istakao da je zadovoljan onim što su partneri na projektu zajednički uradili i dodao da je ovo dobar pokazatelj da i kroz projekte mogu da se pronađu alternativna sredstva za unapređenje i razvoj sporta.

U egzibicionom meču rekete su ukrstili parasportisti iz Banja Luke i Novog Sada. Reprezentativac iz Bosne i Hercegovine, Haris Sibinović kazao je da je zahvalan na pozivu za meč, te da se posebno raduje susretu sa Borislavom Perić Ranković i Mitrom Palikućom, reprezentativcima Srbije, okićenim olipijskim odličjima u para stonom tenisu.

„Ovaj projekat dopinosi promociji osoba sa invaliditetom kroz sport i njihovoj socijalizaciji u društvu“, kazao je Sibinović.

Proslavljena šampionka u para stonom tenisu Borislava Parić Ranković posebno je naglasila da je vrednost ovog projekta u tome što osobe sa invaliditetom pokreće da se bave sportom.

„Ujedno je ostvarena i saradnja sa Olimpijskim komitetom Bosne i Hercegovine i nadamo se da će se mnoge grane sporta prepozanti u zajedničkim projekima“, naglasila je naša šampionka i dodala da je ova saradnja dobar početni korak za stvaranje boljih uslova za bavljenje sportom budućih sportskih generacija i šampiona.

Predstavnik Opštine Inđija Marko Gašić, koji je ujedno i član projektnog tima, kazao je da je Opština Inđija kao partner u ovom projektu zadovoljna što je doprinela afirmaciji sportskog angažovanja osoba sa invaliditetom i uspostavljanju saradnje sa partnerima iz Bosne i Hercegovine.

„Sportska oprema i rekviziti koje smo dobili doprineće unapređenju sportske aktivnosti osoba sa invaliditetom, a iz opštinskih budžetskih sredstava će se i u narednom peridu podsticati para sport“, rekao je Gašić.

Sledećeg vikenda u Sarajevu se organizuje egzibicioni meč u para disciplini sedeće odbojke i time se završava realizacija projekta „Socijalna integracija kroz parasport – Parainspired!“

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *