OTKRIVANJE SPOMENIKA KRALJU PETRU PRVOG 20. SEPTEMBRA

Gradske vesti

U nedelju, 20. septembra, tačno u podne, kod zgrade Doma vojske u Sremskoj Mitrovici biće postavljen spomenik kralju Petru Prvom. Inicijativu da Sremska Mitrovica dobije ovakav spomenik  pokrenuo je Stevo Lapčević, novinar Sremskih novina. Stevo je,  baveći se istraživanjem Prvog svetskog rata, u Muzeju Srema, došao do zanimljivih istorijskih saznanja.

Podršku za postavljanje spomenika kralju Petru Prvom pružili su Grad Sremska Mitrovica i Ministarstvo odbrane. Prvobitno, spomenik je trebao da bude postavljen u Gradskom parku, međutim, u međuvremenu, lokalna samouprava je odlučila da konačna lokacija bude plato ispred Doma vojske Srbije, zbog toga što će ovaj prostor u narednom periodu biti potpuno rekonstruisan i dobiće drugu namenu.

S obzirom na to da se Dom Vojske nalazi na samom kraju Ulice kralja Petra Prvog u Sremskoj Mitrovici i da je planirana rekonstrukcija postojeće česme, stvoriće se uslovi za nastanak nove moderne pjacete, koja bi u budućnosti mogla nositi ime baš po kralju Petru Prvom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *