STIGLE VAKCINE PROTIV SEZONSKOG GRIPA

Gradske vesti

Zavodu za javno zdravlje Sremska Mitrovica isporučene su vakcine protiv sezonskog gripa za zdravstvene ustanove u sremskom okrugu.

U pitanju je inaktivisana split vakcina proizvođača Abbott Biologicals B.V. U skladu sa preporukom Svetske zdravstvene organizacije za severnu hemisveru, vakcina sadrži cirkulišuće antigene virusa gripa: AH3N2, B/Washington 02/19 soj i V /Phuket  soj.

Zavodu za javno zdravlje Sremska Mitrovica je isporučena je vakckina, a distribucija domovima zdravlja je u toku. Zainteresovani za vakcinaciju treba da se jave svom izabranom lekaru.

Vreme neophodno za sticanje imuniteta je dve, tri nedelje nakon davanja vakcine, a trajanje postvakcinalnog imuniteta varira i iznosi od šest do 12 meseci, pa iz toga proizilazi potreba vakcinacije svake godine, kao i zbog variranja različitih sojeva virusa gripa koji mogu da se menjaju svake godine/sezone.

Kod vakcinisanih se u slučaju obolevanja razvija blaža klinička slika, kao i da se  smanjuju moguće teže komplikacije u slučaju obolevanja kod osoba koje su u riziku.

Kod  kategorija stanovništva koje su u povećanom riziku, bolest može imati za posledicu i smrtni ishod zbog sekundarno nastalih komplikacija (najčešće zapaljenja pluća). Izuzimajući privremene ili trajne kontraindikacije, ovu vakcinu je moguće aplikovati već u uzrastu od navršenih šest meseci života.

Preosetljivost na jaja, pileće proteine, neomicin i formaldehid su najčešće kontraindikacije kod ove vakcine. Imunološki odgovor može biti oslabljen u slučaju imunosupresivne terapije, kao što su kortikosteroidi, citotoksični lekovi ili radioterapija.

Vakcinacija protiv gripa se sprovodi u cilju smanjenja  obolevanja i umiranja, ali i smanjenja  prenošenja virusa gripa u porodici, kolektivu i populaciji. Vakcinacija stanovništva koje pripada grupama rizika sprovodi se u cilju očuvanja sopstvenog zdravlja, održavanja kolektivnog imuniteta populacije, ali i indirektno očuvanja zdravlja članova njihovih porodica odnosno kolektiva, a posebno onih kod kojih je kontraindikovano davanje ove vakcine, u cilju preveniranja mogućih komplikacija i teških kliničkih formi obolevanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *