ŽELJKA AVRIĆ NAPISALA NAJLEPŠU PESMU O VINU

Kultura

Srpska čitaonica u Irigu i Vinarija „Mačkov podrum“ iz Iriga pre deset godina raspisali su prvi konkurs za izbor najlepše pesme o vinu. Nakon prvih pet godina objavljen je zbornik pesama, a pesme sa konkursa u poslednjih pet godina biće štampane početkom naredne godine.

Konkurs za najlepšu pesmu o vinu, ove goodine trajao je od 1. do 31. oktobra, a pristiglo je 79 pesama od 46 autora. Žiri u sastavu: Todor Bjelkić, književnik, predsednik žirija i članovi Milena Vujović iz Vinarije „Mačkov podrum“, dr Maja Plavšić, profesor književnosti, Vera Novković, profesor književnosti i direktorica Srpske čitaonice u Irigu i Zlatko Zrilić, novinar i suvlasnik „Sremskih novina“ iz Sremske Mitrovice održali su sastanak 12. novembra u Srpskoj čitaonici u Irigu. Nakon pregledane dokumentacije žiri je izdvojio 25 pesama koje su ušle u uži izbor i biće objavljene u Zborniku i doneo odluku o izboru najlepše pesme o vinu:

Prvu nagradu dobila je pesma „Ne pijem vino“ pristigla na konkurs pod rednim brojem 19 sa šifrom „Rizling“. Autor je Željka Avrić iz Sremske Mitrovice. Drugu nagradu osvojila je pesma „Vino o sebi“ pristigla na konkurs pod rednim brojem 31 sa šifrom „Ruža“. Autor je Marija Delić iz Banatskog Dvora.

Treću nagradu dobila je pesma „Vinom putir orošeni“ pristigla na konkurs pod rednim brojem 42 sa šifrom „Tri čokota sedam puta sunce obljubilo“. Autor pesme je Nada Aničić Crljenica iz Beograda.

Zbog trenutne zdravstvene situacije u Srbiji ove godine izostaće svečanost povodom mladog vina portugizera, a nagrađeni će biti obavešteni o mestu i datumu uručenja nagrada.

B. Jovičić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *