POKLON GRADU SIRMIJUMU

Reportaže

Nedavno je u Turističku organizaciju Grada Sremska Mitrovica stigao poklon za sve poštovaoce i ljubitelje antičkog Sirmijuma, od rođenog Mitrovačanina Zlatka Kršula, današnjeg stanovnika Križevaca u Hrvatskoj. 

Naime, pre godinu dana je gospodin Kršul, inače diplomirani inženjer, rešio da napravi deset replika kovanica, novca imperatora rođenih u Sirmijumu , što je inače njegov hobi, i pokloni ih gradu u kom je rođen i gde je proveo jedan značajan deo svog života.

Svoju vezu i biografsku i emotivnu, on nam predstavlja u svojoj kratkoj biografiji.

– Rođen sam 1944. godine u Sremskoj Mitrovici. Celi moj život u Mitrovici proveo sam u Zanatlijskoj ulici, gdje je moj otac bio poznati mitrovački krojač. U Mitrovici sam završio osnovnu školu i gimnaziju, a Mašinski fakultet u Novom Sadu. U Mitrovici sam živeo do svoje 33. godine, kada sam je “trbuhom za kruhom” napustio. Daljnji životni put me je vodio u razne gradove bivše naše zemlje: Daruvar, Vinkovci, Ljubljana, Križevci, kao i država Libija. Profesionalno sam se specijalizirao kao krizni menadžer u upravljanju poslovnim i proizvodnim sistemima. Profesionalni život sam završio kao stečajni upravitelj firme “Čelik” u Križevcima i kao profesor stručnih predmeta u srednjoj tehničkoj školi u Križevcima, gde i danas živim. Ljubav prema istoriji, moga rodnog grada “usadila” mi je moja nastavnica istorije, još u osnovnoj školi, Drenka Miković, čije ime neću nikada zaboraviti. Posebno sam još zavoleo, istoriju grada, s obzirom na to da sam u bašti naše kuće (područje pod imenom Balatin) vrlo često iskopavao rimske novčiće. Posebno sam voleo što u Mitrovici možeš voziti bicikl i svugde stići, što mi je usadilo ljubav prema vožnji biciklom koja i danas traje. Kroz tu ljubav sam besplatno servisirao bicikle, a često I sastavljao i poklanjao. Do sada sam u životu poklonio približno 50 – 60 bicikala, onima kojima je to bilo potrebno. Moj rodni grad mi je ostao u sećanju po tri stvari koje ga krase i koje mogu biti veliki turistički brend, a to su: 1. Istorija starog rimskog grada Sirmijuma i njegovi imperatori; 2. Vožnja biciklom po gradu, bez problema, da se svugde stigne; 3. Reka Sava i njena obala i šetnica sa najlepšom rečnom plažom na tlu bivše države. Izradom reljefa u bakarnom limu, bavim se od 1968. godine. Imam preko 200 svojih radova širom sveta. Imao sam četiri samostalne izložbe u više grupnih izložbi. Tehnika rada izrade reljefa u bakarnom limu me je inspirisala upravo istorija Sirmiuma. Svi moji radovi su stilizovani inspiracijom rimskim reljefima, tako da sam zadržao svoj izraz u nekakvoj vrsti realizma plastičnosti rimskih majstora – navodi Zlatko Kršul.

Iskreno smo dirnuti i zahvalni na vrednom i značajnom poklonu koji će biti izložen u prostorijama Turističke organizacije Grada Sremska Mitrovica, na adresi Svetog Dimitrija 10, dostupan svima koji nas posete. Uz svaku repliku, brižljivo obeleženu, postavljenu na bordo plišu i uramljenu, stoji i zapis sa kratkom biografijom svakog od deset imperatora. Još jednom, veliko hvala, srcem velikom Mitrovčaninu, Zlatku Kršulu, poručuju iz sremskomitrovačke Turističke organizacije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.