POKLON GRADU SIRMIJUMU

Reportaže

Nedavno je u Turističku organizaciju Grada Sremska Mitrovica stigao poklon za sve poštovaoce i ljubitelje antičkog Sirmijuma, od rođenog Mitrovačanina Zlatka Kršula, današnjeg stanovnika Križevaca u Hrvatskoj. 

Naime, pre godinu dana je gospodin Kršul, inače diplomirani inženjer, rešio da napravi deset replika kovanica, novca imperatora rođenih u Sirmijumu , što je inače njegov hobi, i pokloni ih gradu u kom je rođen i gde je proveo jedan značajan deo svog života.

Svoju vezu i biografsku i emotivnu, on nam predstavlja u svojoj kratkoj biografiji.

– Rođen sam 1944. godine u Sremskoj Mitrovici. Celi moj život u Mitrovici proveo sam u Zanatlijskoj ulici, gdje je moj otac bio poznati mitrovački krojač. U Mitrovici sam završio osnovnu školu i gimnaziju, a Mašinski fakultet u Novom Sadu. U Mitrovici sam živeo do svoje 33. godine, kada sam je “trbuhom za kruhom” napustio. Daljnji životni put me je vodio u razne gradove bivše naše zemlje: Daruvar, Vinkovci, Ljubljana, Križevci, kao i država Libija. Profesionalno sam se specijalizirao kao krizni menadžer u upravljanju poslovnim i proizvodnim sistemima. Profesionalni život sam završio kao stečajni upravitelj firme “Čelik” u Križevcima i kao profesor stručnih predmeta u srednjoj tehničkoj školi u Križevcima, gde i danas živim. Ljubav prema istoriji, moga rodnog grada “usadila” mi je moja nastavnica istorije, još u osnovnoj školi, Drenka Miković, čije ime neću nikada zaboraviti. Posebno sam još zavoleo, istoriju grada, s obzirom na to da sam u bašti naše kuće (područje pod imenom Balatin) vrlo često iskopavao rimske novčiće. Posebno sam voleo što u Mitrovici možeš voziti bicikl i svugde stići, što mi je usadilo ljubav prema vožnji biciklom koja i danas traje. Kroz tu ljubav sam besplatno servisirao bicikle, a često I sastavljao i poklanjao. Do sada sam u životu poklonio približno 50 – 60 bicikala, onima kojima je to bilo potrebno. Moj rodni grad mi je ostao u sećanju po tri stvari koje ga krase i koje mogu biti veliki turistički brend, a to su: 1. Istorija starog rimskog grada Sirmijuma i njegovi imperatori; 2. Vožnja biciklom po gradu, bez problema, da se svugde stigne; 3. Reka Sava i njena obala i šetnica sa najlepšom rečnom plažom na tlu bivše države. Izradom reljefa u bakarnom limu, bavim se od 1968. godine. Imam preko 200 svojih radova širom sveta. Imao sam četiri samostalne izložbe u više grupnih izložbi. Tehnika rada izrade reljefa u bakarnom limu me je inspirisala upravo istorija Sirmiuma. Svi moji radovi su stilizovani inspiracijom rimskim reljefima, tako da sam zadržao svoj izraz u nekakvoj vrsti realizma plastičnosti rimskih majstora – navodi Zlatko Kršul.

Iskreno smo dirnuti i zahvalni na vrednom i značajnom poklonu koji će biti izložen u prostorijama Turističke organizacije Grada Sremska Mitrovica, na adresi Svetog Dimitrija 10, dostupan svima koji nas posete. Uz svaku repliku, brižljivo obeleženu, postavljenu na bordo plišu i uramljenu, stoji i zapis sa kratkom biografijom svakog od deset imperatora. Još jednom, veliko hvala, srcem velikom Mitrovčaninu, Zlatku Kršulu, poručuju iz sremskomitrovačke Turističke organizacije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *