PRVA ŽENA NA ČELU SREMSKE MITROVICE MARIJA PROKOP PREMINULA U 87.GODINI ŽIVOTA

Gradske vesti

Marija Prokop, prva žena na čelu Sremske Mitrovice preminula je u subotu, 5.decembra u 87.godini života. Danas su se u Gradskoj kući od nje oprostili njeni saradnici. Kako je istakla gradonačelnica Svetlana Milovanović, Marija Prokop je ostavila veliki trag u istoriji grada na Savi.

Rođena je 13. februara 1934. godine u Mačvanskoj Mitrovici. Marta 1977. godine izabrana je za direktora Centra za socijalni rad u Sremskoj Mitrovici i na toj dužnosti ostaje do aprila 1983. godine kada je izabrana za potpredsednika, a 1984. godine za predsednika Skupštine opštine Sremska Mitrovice.

Za vreme njenog jednogodišnjeg mandata započela je izgradnja mitrovačke industrije ventila, završena Fabrika obuće „Dijana“, izgrađen novi silos, izgrađena kafilerija, adaptirana gradska mlekara, završena rekonstrukcija pozorišta, počela izgradnja sportske hale, a otpočela i priprema za izgradnju brodogradilišta i pešačkog mosta.    

Po isteku mandata aprila 1985. godine vraća se u Centar za socijalni rad, gde na dužnosti direktora ostaje do penzionisanja jula 1989. godine.

Marija Prokop biće sahranjena u utorak, 8. decembra u 12 časova na groblju u Mačvanskoj Mitrovici. Ostaće upamćena kao prva žena na čelu Sremske Mitrovice, a Mitrovčani će je pamtiti po njenoj prefinjenosti i dobroti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *