SADNJA DRVEĆA DUŽ BICIKLISTIČKE STAZE U MAČVANSKOJ MITROVICI

Gradske vesti

Duž biciklističke staze od Mačvanske Mitrovice do Zasavice danas je počela akcija sađenja više od 500 sadnica jasena, javora i drugog drveća. Cilj je očuvanje zdrave životne sredine i održivi razvoj.

Akciju je podržao doktor biotehničkih nauka Ljubinko Rakonjac, predsednik Odbora zaštitu životne sredine Republike Srbije, koji je podsetio da je 29,1 odsto teritorije Srbije šumovito, i da je to više nego što je na primer bilo 1937. godine, ali da je i dalje nedovoljno.

Inicijatori akcije sadnje u Mačvanskoj Mitrovici prepoznali su šume kao najbitniji kopneni ekosistem koji doprinosi rešavanju problema poput poplava ili zagađenosti vazduha. Povećavanje broja drveća ima ključnu ulogu i u regulisanju štetnih efekata klimatskih promena.

U akciji učestvuju Pokret gorana Sremska Mitrovica, Zeleni razvojni centar i građani iz Mesne zajednice Mačvanska Mitrovica. Sadnja drveća nije tako jednostavna, prvo je pažljivo odabrano mesto, a potom i sadnice koja se uklapaju u naš teren. Zbog aktuelne zdravstvene situacije, ove godine u sadnji učestvuje manji broj volontera po jednoj lokaciji.

Danas je zasađeno najviše sadnica jasena, a to je drvo zastupljeno u našim krajevima npr. na Fruškoj gori. Može se saditi na strmim zemljištima jer dobro veže tlo, a raste i do 20 metara. Prema starim verovanjima jasen je simbol čvrstoće, u Srbiji se verovalo u veliku spasonosnu snagu jasena, zato je poštovan kao sveto drvo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *