PAMETNA LED RASVETA, INVESTICIJA KOJA ĆE SAMA SEBE OTPLATITI

Gradske vesti

Pametna led rasveta postavljena je, posredstvom javno-privatnog partnerstva Grada Sremska Mitrovica i kompanije ESCO ELIOS, u svim naseljenim mestima na području grada. Benefiti rada na podizanju energetske efikasnosti su brojni, a čitava ova investicija će, kažu nadležni, sama sebe otplatiti.

– Ovo javno privatno partnerstvo nam je naročito važno i značajno, jer je Gradu bitno ulaganje u zaštitu životne sredine, ali i u svim segmentima života. Nova javna rasveta je pre svega energetski efikasna i ceo projekat se finansira iz uštede. Grad Sremska Mitrovica nije dodatno opteretio poreske obveznike, već je iz postojećih računa, koje smo izdvajali na ime plaćanja naknade za javnu rasvetu, ta sredstva opredelili da finansiramo projekat koji će trajati narednih 13 godina. Sa jučerašnjim danom, završena je prva faza projekta, odnosno, implementirana je javna rasveta u svim naseljima na području grada, a ukupan broj postavljenih svetiljki je oko 9.700. Pored toga što imamo bolju i kvalitetniju javnu rasvetu, postigli smo i da u istom momentu imamo ispravnu javnu rasvetu na čitavom području grada, jer nam je partner zagarantovao njenu ispravnost. Imamo jasnu i preciznu kontrolu, svaka svetiljka je numerisana, a možemo da daljinski pratimo nivo osvetljenja, čime takođe dodatno štedimo sredstva koja ćemo moći da koristimo za neke druge projekte. Zajedno sa naknadom za korišćenje električne energije, rasveta neće koštati ukupno više od 20 miliona, što je za skoro 70 odsto manje nego ranije – istakao je danas načelnik Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove i imovinu Miroslav Jokić, dodavši da je Grad Sremska Mitrovica prilično napredan u odnosu na brojne druge lokalne samouprave kada su u pitanju javno-privatna partnerstva.

Prema rečima zamenika gradonačelnice Petra Samardžića, Mitrovica već neko vreme vodi računa o ekologiji.

– U gradskom i prigradskom prevozu u gradu, koriste se moderni autobusi sa euro6 motorima, koji su energetski efikasniji i imaju manju emisiju štetnih gasova. Sve te uštede, zajedno sa efikasnijom javnom rasvetom, omogućuju nam da smanjimo deo javnih rashoda, odnosno, oslobađaju deo sredstava u budžetu, koji mogu da se usmere na deo prioritetnih projekata na lokalnom nivou, takođe u oblasti energetske efikasnosti. Činjenica je da u Mitrovici postoji veći broj stambenih objekata koji su energetski neefikasni i troše nekoliko puta više enrgije nego u Evropskoj uniji. Postoje nacionlani programi koji subvencionišu nabavku visoko energetski efikasnih uređaja za grejanje – kaže Petar Samardžić i dodaje da je cilj lokalne samouprave da u narednom periodu radi na podizanju energetske efikasnosti u oblastima koje nisu pokrivene nacionalnom politikom.

Kako kaže, u krizno vreme pandemije korona virusa, Sremska Mitrovica je na ovaj način pokazala da može da bude efikasna i društveno odgovorna lokalna samouprava.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *