USPEŠNA REALIZACIJA PROGRAMA „MOJA PRVA PLATA“

Gradske vesti

Vlada Republike Srbije je tokom ove godine bila u potpunosti fokusirana na očuvanje privrednog i ekonomskog sistema, a Srbija je u tome bila uspešnija od većine drugih zemalja, izjavila je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević prilikom obilaska industrije mesa „Nedeljković“ u Sremskoj Mitrovici.

Kisić Tepavčević je tu privatnu firmu obišla povodom početka isplate prvog dela novčane naknade za decembar 2020. godine za kandidate koji su uključeni u program „Moja prva plata“ i koji su program osposobljavanja započeli kod poslodavca iz privatnog sektora.

Prof. dr Kisić Tepavčević je kazala da je poseban cilj ove godine bio očuvanje radnih mesta, da to nije bio nimalo lak zadatak i da to neće biti lak zadatak ni u narednom periodu.

Ministarka Kisić Tepavčević je dodala da je država, pored očuvanja radnih mesta, uspela da napravi velike pomake kada je u pitanju zapošljavanje mladih lica, a da je za to pre svega zaslužan program „Moja prva plata“.

„To je podsticaj za zapošljavanje mladih i njihovo osposobljavanje da rade na konkretnim radnim mestima bez obzira na formalno obrazovanje“, rekla je Kisić Tepavčević.

Kako je podsetila, Nacionalna služba za zapošljavanje je u avgustu ove godine raspisala Javni poziv za realizaciju programa podsticanja zapošljavanja mladih, za koji je interesovanje pokazao veliki broj poslodavaca.

„Više od 8.500 lica je zaposleno po prvi put na određenim poslovima, a najveći broj u privatnom sektoru“, rekla je Kisić Tepavčević i dodala da je većina ugovora do sada potpisana.

Kisić Tepavčević je navela i da se u toku realizacije tog programa ukazala potreba za izradom novog zakona o radnim praksama i osposobljavanju i da će Ministarstvo raditi na tome u narednom periodu.

Industriju mesa „Nedeljković“, u kojoj su na osnovu programa „Moja prva plata“ zaposlene četiri mlade osobe, obišao je i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *