ZAVRŠENA ADAPTACIJA MUZEJSKOG DEPOA U MUZEJU SAVREMENE UMETNOSTI VOJVODINE

Kultura

Muzejski depo Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, izgrađen 1970. godine, koji koristi i Muzej Vojvodine, a koji je više decenija usled kiša bio plavljen, što je ugrožavalo vrednu kolekciju kuluturnog nasleđa, saniran je i rekonstruisan sredstvima Pokrajinske vlade u iznosu od 31 milion dinara.

„Posle 50 godina uradili smo važnu stvar – sanirali muzejski depo i na taj način sačuvali prostor za više od 350.000 važnih eksponata koji se ovde čuvaju. Uspeli smo da stvorimo prostor dostojan očuvanja naše kulturne baštine“, rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović nakon obilaska Muzeja savremene umetnosti Vojvodine.

Kako je pojasnio, rešen je tehnički problem sa kanalizacionim sistemom koji je bio uzrok čestog plavljenja i koji je uočen odmah nakon izgradnje. Mirović je najavio da je pripremljena projektna dokumentacija i za druge etape uređenja platoa i unutrašnjosti Muzeja.

„Ovo je godina u kojoj ćemo uložiti znatna sredstva u kulturu i za samo funkcionisanje kulturnih ustanova, za programe kulturnih delatnika, kao i za investicije u ovoj oblasti. Na proleće ćemo završiti rekonstrukciju Kulturnog centra u Vrbasu, obnoviti Dom kulture u Ravnom Selu, koji je izgoreo, a u planu je i rekonstrukcija Kulturnog centra u Srbobranu“, naveo je Mirović.

Prema njegovim rečima, ove godine će biti sanirana fasada zgrade Srpskog narodnog pozorišta, a za nekoliko nedelja će biti gotov i projekat za rekonstrukciju Studija M. Radovi na rekonstrukciji Narodnog pozorišta u Subotici, bez koncertne dvorane, biće završeni do kraja ove godine.

„Ima puno posla u ovoj oblasti, jer radimo na investicijama i projektima koje decenijama niko nije realizovao“, kazao je predsednik.

Obilasku Muzeja prisustvovala je i Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *